Electronic issues...GL 1100


Information and questions on GL1100 Goldwings (1980-1983)
  • Sponsored Links
Post Reply
Cruzin81
Posts: 8
Joined: Mon Sep 04, 2017 10:42 pm
Location: Yorkton/Saskatchewan/ Canada
Motorcycle: 1981 GL 1100 Interstate
1985 GL 1200 Aspencade
1979 Honda 750
1983 Honda V30 Magna
1982 Yamaha 550 Maxim

Electronic issues...GL 1100

Post by Cruzin81 » Wed Oct 11, 2017 10:38 pm



Restoring my very first Gold Wing , 1981 GL 1100 Interstate . Hasn't been running for 8 years . Got her humming now but electrics...not so good ! Multiple issues but may all be related ? When running if I turn the ignition off , it keeps running but poorly ! If I turn on the signal lights it kills the engine . If I apply the brakes ( brake light ) , it kills the engine . Sounds like maybe a ground fault ??
Anybody out there have any ideas ?
Thanks in advance !
Regards from Saskatchewan .
Ross
PS...love this site !



User avatar
virgilmobile
Posts: 8066
Joined: Sun Sep 19, 2010 5:39 pm
Location: Denham Springs,La.
Motorcycle: 1988 GL1500 I
Previously owned
78 GL1000
81 GL1100
82 GL1100 I
83 GL1100 I
83 GL1100 standard
84 GL 1200 I

Re: Electronic issues...GL 1100

Post by virgilmobile » Thu Oct 12, 2017 10:54 am

Actually I do...
First mention..."It stays running with the key off"
This does mean that there is volts on the circuit..maybe not very good but enough to keep the ignition live.When you apply the turn or brake it adds more load to that circuit and drops it enough to kill the ignition.
The question is where is this unauthorized voltage coming from..???
My first suggestion is the ignition switch..
Easy to confirm too..Locate the elwctrical plug on the bottom of the ignition switch and pull it loose...Reattach it and start the bike...turn the key off...if it continues to run as before...unplug the ignition switch ...see if this kills power...
If it does not..inspect for any add on electrical equipment..Non OEM wiring.

Cruzin81
Posts: 8
Joined: Mon Sep 04, 2017 10:42 pm
Location: Yorkton/Saskatchewan/ Canada
Motorcycle: 1981 GL 1100 Interstate
1985 GL 1200 Aspencade
1979 Honda 750
1983 Honda V30 Magna
1982 Yamaha 550 Maxim

Re: Electronic issues...GL 1100

Post by Cruzin81 » Thu Oct 12, 2017 5:41 pm

Thanks a bunch...I was suspicious with the ignition switch ! I will try that and get back to you .
Regards
Ross

User avatar
virgilmobile
Posts: 8066
Joined: Sun Sep 19, 2010 5:39 pm
Location: Denham Springs,La.
Motorcycle: 1988 GL1500 I
Previously owned
78 GL1000
81 GL1100
82 GL1100 I
83 GL1100 I
83 GL1100 standard
84 GL 1200 I

Re: Electronic issues...GL 1100

Post by virgilmobile » Thu Oct 12, 2017 6:08 pm

If it turns out to be the ignition switch,they can sometimes be cleaned and reseated.
The key must be turned on to remove the actual switch mechanism.

Cruzin81
Posts: 8
Joined: Mon Sep 04, 2017 10:42 pm
Location: Yorkton/Saskatchewan/ Canada
Motorcycle: 1981 GL 1100 Interstate
1985 GL 1200 Aspencade
1979 Honda 750
1983 Honda V30 Magna
1982 Yamaha 550 Maxim

Re: Electronic issues...GL 1100

Post by Cruzin81 » Thu Oct 12, 2017 11:11 pm

Is there a clip on the ignition plug to hold it in place , hard to see in there ! Also to get the ignition switch out , do I have to pull the fairing off to access from inside or will it come out key side ?
Thanks again for your help !
Ross

User avatar
virgilmobile
Posts: 8066
Joined: Sun Sep 19, 2010 5:39 pm
Location: Denham Springs,La.
Motorcycle: 1988 GL1500 I
Previously owned
78 GL1000
81 GL1100
82 GL1100 I
83 GL1100 I
83 GL1100 standard
84 GL 1200 I

Re: Electronic issues...GL 1100

Post by virgilmobile » Fri Oct 13, 2017 8:26 am

It's been a long time for me.There is a plastic tab you push in to release the plug.The switch housing..The whole thing can be removed from the bike...If your capable of reaching the 2@ 10mm bolts way up under there with a long extension.

Cruzin81
Posts: 8
Joined: Mon Sep 04, 2017 10:42 pm
Location: Yorkton/Saskatchewan/ Canada
Motorcycle: 1981 GL 1100 Interstate
1985 GL 1200 Aspencade
1979 Honda 750
1983 Honda V30 Magna
1982 Yamaha 550 Maxim

Re: Electronic issues...GL 1100

Post by Cruzin81 » Tue Oct 17, 2017 10:11 pm

Found the problem(s) ! Previous owner installed a aftermarket stereo badly . Loose connections and faulty ground wires . Everything works now and she runs the way it should !
Thanks for the help !
🖒🖒

User avatar
virgilmobile
Posts: 8066
Joined: Sun Sep 19, 2010 5:39 pm
Location: Denham Springs,La.
Motorcycle: 1988 GL1500 I
Previously owned
78 GL1000
81 GL1100
82 GL1100 I
83 GL1100 I
83 GL1100 standard
84 GL 1200 I

Re: Electronic issues...GL 1100

Post by virgilmobile » Wed Oct 18, 2017 8:39 am

Yes indeed.Good job.
Who would have thought aftermarket stuff would mess with OEM wiring. 8-)

Cruzin81
Posts: 8
Joined: Mon Sep 04, 2017 10:42 pm
Location: Yorkton/Saskatchewan/ Canada
Motorcycle: 1981 GL 1100 Interstate
1985 GL 1200 Aspencade
1979 Honda 750
1983 Honda V30 Magna
1982 Yamaha 550 Maxim

Re: Electronic issues...GL 1100

Post by Cruzin81 » Thu Oct 19, 2017 9:45 pm

Cured that problem !
Thanks a bunch !



Post Reply