Cylinders 1 and 2 are not working


Technical information and Q&A applicable to all years and models of Goldwings
  • Sponsored Links
cal757
Posts: 2
Joined: Mon Oct 24, 2011 6:10 pm
Location: Lakeland Florida
Motorcycle: 1986 Goldwing 1100SE Aspencade

Cylinders 1 and 2 are not working

Postby cal757 » Fri Feb 24, 2012 10:58 am



Greetings all:

After getting the TPS fixed and putting the bike back together I have determined that cylinders 1 and 2 are not working, fuel related or timing I think as the plugs are firing. Thinking that it jumped timing I have tore the bike back down to access the timing belts and checked the marks with the T1 mark on the crankshaft and it was all correct. I have replace and checked the coils, the right 1&2 spark box and still have the 2 cylinder operation. I did notice that the right belt had excessive slack and I am hoping that this is the culprit. Again, there appears to be fire but when I start the bike and let it idle I can remove plug wires 1 and 2 and there is no change in RPM or the rich gas smell. What say ye all?



User avatar
WingAdmin
Site Admin
Posts: 17050
Joined: Fri Oct 03, 2008 4:16 pm
Location: Strongsville, OH
Motorcycle: 2000 GL1500 SE
1982 GL1100A Aspencade (sold)
1989 PC800 (wife's!)
1998 XV250 Virago (sold)
2007 Aspen Sentry Trailer

Re: Cylinders 1 and 2 are not working

Postby WingAdmin » Fri Feb 24, 2012 11:44 am

What type of bike are you working on? Your profile says a "1986 1100SE Aspencade" - which doesn't exist. 1100's were only made until 1983, and SE's didn't come along until 1990, and it was a GL1500. In 1986, Goldwings were GL1200's.

cal757
Posts: 2
Joined: Mon Oct 24, 2011 6:10 pm
Location: Lakeland Florida
Motorcycle: 1986 Goldwing 1100SE Aspencade

Re: Cylinders 1 and 2 are not working

Postby cal757 » Fri Feb 24, 2012 2:34 pm

The bike is a 1986 GL1200 sei: After posting this problem I continued to read other post and found the one from piehl67 with the same problem. I found that I too had plug wires 2 and 3 reversed at the coils so I rectified that issue and the bike purrrrrrs like a kitten. Thanks for the reply all who have posted their issues in the past. It's time to ride!

User avatar
WingAdmin
Site Admin
Posts: 17050
Joined: Fri Oct 03, 2008 4:16 pm
Location: Strongsville, OH
Motorcycle: 2000 GL1500 SE
1982 GL1100A Aspencade (sold)
1989 PC800 (wife's!)
1998 XV250 Virago (sold)
2007 Aspen Sentry Trailer

Re: Cylinders 1 and 2 are not working

Postby WingAdmin » Fri Feb 24, 2012 10:33 pm

Excellent! A quick fix, from information you found here. That's what I love to hear! :)




Return to “Tech Talk”




Who is online

Users browsing this forum: Majestic-12 [Bot] and 1 guest