starter system on 1078 wing


Information and questions on GL1000 Goldwings (1975-1979)
  • Sponsored Links
Post Reply
ntintruder
Posts: 63
Joined: Tue Jun 28, 2011 9:07 pm
Location: Willoughby,OH
Motorcycle: 1976 GL1000
1972 CB750K2
1977 CB750f

starter system on 1078 wing

Post by ntintruder » Sun Dec 17, 2017 5:38 pm



Trying to start a 1976 GL1000. The battery is new . When I hit the starter it whips right over the first time but then if I hit the button again I get a kind of buzz and nothing else. Turn the key off and wait a little and try again and the same thing happens, I can hear and feel the solenoid click but the starter will not respond after the initial attempt. The headlight is normal bright and dims when I push the starter button but the starter motor will not respond after the first push until I wait a few minutes.



User avatar
SnoBrdr
Posts: 561
Joined: Fri Mar 07, 2014 9:01 am
Location: Providence, Rhode Island
Motorcycle: 1978 GL 1000

129K Original Owner

Re: starter system on 1078 wing

Post by SnoBrdr » Sun Dec 17, 2017 8:05 pm

ntintruder wrote:
Sun Dec 17, 2017 5:38 pm
Trying to start a 1976 GL1000. The battery is new . When I hit the starter it whips right over the first time but then if I hit the button again I get a kind of buzz and nothing else. Turn the key off and wait a little and try again and the same thing happens, I can hear and feel the solenoid click but the starter will not respond after the initial attempt. The headlight is normal bright and dims when I push the starter button but the starter motor will not respond after the first push until I wait a few minutes.
Check/clean all you ground and make sure all connections are tight..

Especially the main on on the motor mount.

kndw
Posts: 52
Joined: Sat Jun 19, 2010 2:56 am
Location: Driebergen, Utrecht
Motorcycle: 1976 GL1000 Plempbak

Re: starter system on 1078 wing

Post by kndw » Mon Dec 18, 2017 4:20 pm

ntintruder wrote:
Sun Dec 17, 2017 5:38 pm
Trying to start a 1976 GL1000. The battery is new . When I hit the starter it whips right over the first time but then if I hit the button again I get a kind of buzz and nothing else. Turn the key off and wait a little and try again and the same thing happens, I can hear and feel the solenoid click but the starter will not respond after the initial attempt. The headlight is normal bright and dims when I push the starter button but the starter motor will not respond after the first push until I wait a few minutes.
Is the starter motor clean on the inside (i.e., not too much loose carbon)? Are the brushes within tolerances? Could it be the starter clutch?

User avatar
AZgl1800
Posts: 859
Joined: Thu Oct 30, 2008 2:46 pm
Location: Lake Oologah Indian Territory USA
Motorcycle: '02 GL1800

Re: starter system on 1078 wing

Post by AZgl1800 » Mon Dec 18, 2017 5:48 pm

ntintruder wrote:
Sun Dec 17, 2017 5:38 pm
Trying to start a 1976 GL1000.

IF you go to the very first post, and click on EDIT, you can change the name of the thread.
I doubt your bike came from the Egyptian days?? LOL
~John

See you at NASR-11 July 10th, 11th, 12th 2018

http://www.northamericangoldwings.com/c ... 9-nasr-11/

User avatar
virgilmobile
Posts: 8311
Joined: Sun Sep 19, 2010 5:39 pm
Location: Denham Springs,La.
Motorcycle: 1988 GL1500 I
Previously owned
78 GL1000
81 GL1100
82 GL1100 I
83 GL1100 I
83 GL1100 standard
84 GL 1200 I

Re: starter system on 1078 wing

Post by virgilmobile » Tue Dec 19, 2017 12:50 pm

Isolate the problem with a volt meter.
Ground at the starter mount...probe the "stud" that the big wire hooks to(not the connector)..push the start button.When it won't crank,look at the volts directly feeding the starter stud.
If it's 12 volts,the starter is at fault..If it's in the dirt do tend to possible corroded connections at the battery and frame.
The starter solenoid is also suspect.
When it will not crank,jump the large studs with a screwdriver(Sparks included).If it cranks the solenoid is intermittent.



Post Reply