cranks but wont start only backfires


Information and questions on GL1100 Goldwings (1980-1983)
  • Sponsored Links
steaky242
Posts: 10
Joined: Wed Sep 04, 2013 8:56 pm
Location: nanaimo bc
Motorcycle: 1982 gl1100 aspencade

cranks but wont start only backfires

Postby steaky242 » Sun Dec 29, 2013 4:04 pm



gl1100 aspencade. wondering if anybody can tell me why my bike only pops and backfires when i try to start it? i checked the timing and its bang on.i just put a brand new starter and starter solenoid in it and still it doesn't want to start. i'm getting rather frustrated trying to figure it out.any help would be very much appreciated.



User avatar
HALBUDD
Posts: 846
Joined: Sat Aug 14, 2010 9:14 pm
Location: New Albany In
Motorcycle: 1984 gl1200a&1985GL1200A & 1996 gl 1500 aspy. us army 74-77

Re: cranks but wont start only backfires

Postby HALBUDD » Sun Dec 29, 2013 4:21 pm

Just my 2cents but have you checked the spark plug wires, are they on the right plugs this could be the problem.
A woman that can use tools is worth her weight in gold !!

steaky242
Posts: 10
Joined: Wed Sep 04, 2013 8:56 pm
Location: nanaimo bc
Motorcycle: 1982 gl1100 aspencade

Re: cranks but wont start only backfires

Postby steaky242 » Sun Dec 29, 2013 7:32 pm

spark plug wires are good and yes they are plugged onto the right plugs

bustedwing
Posts: 1052
Joined: Wed Nov 30, 2011 4:17 pm
Location: Hermansville, Mich
Motorcycle: 1990 Gold wing Trike
Contact:

Re: cranks but wont start only backfires

Postby bustedwing » Mon Dec 30, 2013 6:48 pm

Does it do the pop just as you let up off the starter?
Proud member Patriot Guard

steaky242
Posts: 10
Joined: Wed Sep 04, 2013 8:56 pm
Location: nanaimo bc
Motorcycle: 1982 gl1100 aspencade

Re: cranks but wont start only backfires

Postby steaky242 » Mon Dec 30, 2013 8:12 pm

mostly when i let off on the starter yes

User avatar
WingAdmin
Site Admin
Posts: 17046
Joined: Fri Oct 03, 2008 4:16 pm
Location: Strongsville, OH
Motorcycle: 2000 GL1500 SE
1982 GL1100A Aspencade (sold)
1989 PC800 (wife's!)
1998 XV250 Virago (sold)
2007 Aspen Sentry Trailer

Re: cranks but wont start only backfires

Postby WingAdmin » Tue Dec 31, 2013 1:33 am

Could definitely be a weak battery. Particularly if it's only popping when you let off the starter. If you put a digital voltmeter across the battery terminals, what is the voltage shown while you are cranking?

bustedwing
Posts: 1052
Joined: Wed Nov 30, 2011 4:17 pm
Location: Hermansville, Mich
Motorcycle: 1990 Gold wing Trike
Contact:

Re: cranks but wont start only backfires

Postby bustedwing » Wed Jan 01, 2014 10:37 am

I agree with Wing. The funny thing about these bikes is even tho the starter spins the engine fine if the battery voltage drops below 10.4 the ignition quits. So the instant you release the button the voltage goes up enough to get the spark again but the engine isn't moving fast enough to fire up so it back fires. I hope this helps.
Proud member Patriot Guard

steaky242
Posts: 10
Joined: Wed Sep 04, 2013 8:56 pm
Location: nanaimo bc
Motorcycle: 1982 gl1100 aspencade

Re: cranks but wont start only backfires

Postby steaky242 » Wed Jan 01, 2014 6:03 pm

thanks guys i'll check the battery today and let you know

User avatar
David-Mantle
Posts: 87
Joined: Thu Aug 08, 2013 2:33 pm
Location: Grimsby , England - United Kingdom
Motorcycle: 1983 GL1100AD
1980 CB400N

Re: cranks but wont start only backfires

Postby David-Mantle » Sun Jan 12, 2014 3:32 am

I had a similar problem it turned out the ballast resistor was starting to fail , then gave up the ghost completely. Remove the black feed wires to the coils and short out the section that connects to ballast resistor. If bike fires and runs then that is the trouble. Another fault that is often overlooked is the oxidization of earth or main feed wire from battery.

Just a thought - hope it helps.
The only silly question is the one you don`t ask. Everything else is game.

http://www.ngwclub.com/shoptalk/
http://yuq.me/users/24/690/5CwYRzT8lx.gif

steaky242
Posts: 10
Joined: Wed Sep 04, 2013 8:56 pm
Location: nanaimo bc
Motorcycle: 1982 gl1100 aspencade

Re: cranks but wont start only backfires

Postby steaky242 » Wed Feb 12, 2014 1:21 pm

i just wanted to thank everybody for the input and help.turns out it was the spark advance shaft. seems the pin on the side of it was sheared off.i've replaced it now and the bike runs great again




Return to “GL1100 Information & Questions”




Who is online

Users browsing this forum: Google Adsense [Bot] and 3 guests