gl1100 I 1983


Information and questions on GL1100 Goldwings (1980-1983)
  • Sponsored Links
padiinst
Posts: 9
Joined: Thu Dec 17, 2009 8:13 am
Location: orlando fl
Motorcycle: 1983 gl1100i

gl1100 I 1983

Postby padiinst » Sat Oct 02, 2010 8:53 pm



okay so i did a complete restoration rode bike had fun...well here we go as i was turning a corner the belt on right side broke and yes it was a new belt and we all know what hapens then that right bent valve..
so i replace the valve and the belt retimed motor and now the bike wont start...I have checked cdi pulse gen reg spark ingniters bike turns over real well have spark battery is new with rebilud just dosnt fire off
it wants to start

need fresh ideas on this beating my self up



padiinst
Posts: 9
Joined: Thu Dec 17, 2009 8:13 am
Location: orlando fl
Motorcycle: 1983 gl1100i

Re: gl1100 I 1983

Postby padiinst » Sat Oct 02, 2010 9:00 pm

also i forgot to mention compreeion is also good 150 psi on all cyclinders

User avatar
jswag5
Posts: 66
Joined: Fri Jun 18, 2010 4:35 pm
Location: st joe
Motorcycle: 81 gl1100

Re: gl1100 I 1983

Postby jswag5 » Sat Oct 02, 2010 9:06 pm

did you hook the coils up backwards? would start there.
others ive owned

78 honda cx500(in pieces)
82 kaw kz1000p(still own)
83 yam maxim midnight(my dads now)
85 yam maxim x
79 kaw kz900

padiinst
Posts: 9
Joined: Thu Dec 17, 2009 8:13 am
Location: orlando fl
Motorcycle: 1983 gl1100i

Re: gl1100 I 1983

Postby padiinst » Sat Oct 02, 2010 9:13 pm

no not hooked up backwards...i had bike running was riding it when the right side belt broke

User avatar
WingAdmin
Site Admin
Posts: 17046
Joined: Fri Oct 03, 2008 4:16 pm
Location: Strongsville, OH
Motorcycle: 2000 GL1500 SE
1982 GL1100A Aspencade (sold)
1989 PC800 (wife's!)
1998 XV250 Virago (sold)
2007 Aspen Sentry Trailer

Re: gl1100 I 1983

Postby WingAdmin » Mon Oct 04, 2010 11:35 am

Just out of interest, what type of belts did you put on the bike? (i.e. where did you get them) - I've never heard of brand new belts breaking before. Is it possible you had the tension too high on them?

padiinst
Posts: 9
Joined: Thu Dec 17, 2009 8:13 am
Location: orlando fl
Motorcycle: 1983 gl1100i

Re: gl1100 I 1983

Postby padiinst » Mon Oct 04, 2010 4:34 pm

belts i got from honda oem belts belt did not actually break(but the results were the same as if it had)(was tring not to look so stupid by saying i had it to tight) all the ribs wore down smooth to metal welting. Think I might have had it to tight but with all that aside the bike ran and i was on my way home, when it slipped and bent the valve after replacing it and setting the gap bike still wont start what AM I MISSING
Ive checked everthing from compression to inginters to stator and pulse generator, plugs have spark want to fire off but it dosnt

jimac
Posts: 12
Joined: Wed Aug 19, 2009 2:30 pm
Location: Newcastle, England
Motorcycle: 1983 GL1100A Aspencade

Re: gl1100 I 1983

Postby jimac » Wed Oct 06, 2010 9:04 am

If the engine turns with good compression and you have a spark, it can only be timing or fuel. If you can verify that the spark occurs on the compression stroke, it must be a fuel problem.

The petcock is turned on, isn't it?

padiinst
Posts: 9
Joined: Thu Dec 17, 2009 8:13 am
Location: orlando fl
Motorcycle: 1983 gl1100i

Re: gl1100 I 1983

Postby padiinst » Fri Oct 08, 2010 8:11 am

yes petcock is on dbl checked timing a number of times all good their my next thing is to check volage to coils although i am getting spark maybe just not enough voltage hope to try an make biketober fest this year since i missed all the other ones.

i am kind iof running out of options since the bike allready ran and i put 300 miles on a complete rebuild and restore from frame up and i mean complete.

I posted photos of it on here

padiinst
Posts: 9
Joined: Thu Dec 17, 2009 8:13 am
Location: orlando fl
Motorcycle: 1983 gl1100i

Re: gl1100 I 1983

Postby padiinst » Sat Oct 16, 2010 11:14 am

Just wanted to let you all know that the bolt that holds on the spark advancer had back out losing the causeing the roller pin to come out and let the advance free spin inside cause it to not fire correctly http://www.seminolepowersports.com/fich ... &fveh=3440

User avatar
WingAdmin
Site Admin
Posts: 17046
Joined: Fri Oct 03, 2008 4:16 pm
Location: Strongsville, OH
Motorcycle: 2000 GL1500 SE
1982 GL1100A Aspencade (sold)
1989 PC800 (wife's!)
1998 XV250 Virago (sold)
2007 Aspen Sentry Trailer

Re: gl1100 I 1983

Postby WingAdmin » Mon Oct 18, 2010 10:39 am

Thanks for following this up. Was it complete coincidence, or was it somehow related to the work you did?

padiinst
Posts: 9
Joined: Thu Dec 17, 2009 8:13 am
Location: orlando fl
Motorcycle: 1983 gl1100i

Re: gl1100 I 1983

Postby padiinst » Mon Oct 18, 2010 7:16 pm

It Was a complete coincidence that this happened thats why i was pulling what hair i have left out ...did not understand how I could have an electrical problem/timing in that area since it was never touched.
Putting bike back together this weekend coming up and hopefully i will be back on the road again.

Joe H




Return to “GL1100 Information & Questions”




Who is online

Users browsing this forum: linkdexbot [Bot], PhotoDoctor and 3 guests