Running on 2 cylinders... 83 Aspy


Information and questions on GL1100 Goldwings (1980-1983)
  • Sponsored Links
User avatar
florida_ump
Posts: 23
Joined: Wed Jun 01, 2011 11:02 pm
Location: Greensboro, NC
Motorcycle: '83 GL1100 Aspencade

Running on 2 cylinders... 83 Aspy

Postby florida_ump » Sun Jul 31, 2011 10:33 am



... but not the combination you might think. My 83 Aspy only runs on two cylinders at start up; #2 and #4. Both RH cylinders are either dead, or very little output. I checked exhaust temp with my infra-red thermometer. #2, &4 both are in the 200-250 degree range, while #1, &3 stay just above ambiant, somewhere around 100-120. The bike runs OK down the road for about 20 minutes, then I have to keep 2K rpm in it to keep it running. I think I am losing a third cylinder when this happens. When I got home from the ride, I removed the false tank, airfilter and air box to get access to the coils and wires. To my surprise, I found the plenum full of raw gas!!. So to summarize; when the bike starts, only 2 & 4 are firing. After a bit of time, I lose #4. I have swapped coils side to side,and then wires side to side without effect. I have new plugs around, and have checked them on 1 & 3. Both have spark. With the raw fuel in the plenum, I am guessing that I have a stuck float. Any ideas? Thanks for the help!



User avatar
RBGERSON
Posts: 2625
Joined: Tue Mar 09, 2010 7:57 am
Location: SCOTTSDALE, AZ
Motorcycle: 98 SE GL 1500
had every year from 75 to 83

Re: Running on 2 cylinders... 83 Aspy

Postby RBGERSON » Sun Jul 31, 2011 9:36 pm

Yeah, pull your carbs and rebuild them..set floats, get new float needs..OEM only, clean all jets and replace all o rings.

Quick fix if it's a stuck float hit it with a dowel..on the bowl it may shake it loose,
HAD LOTS OF GOLDWING 75-83
NOW INTO 1500'S..RIDING A 1998 SE

FAIR WINDS,
RB

83gl1100nb
Posts: 14
Joined: Sat Feb 26, 2011 1:29 am
Location: Bothell, Wa.
Motorcycle: 83honda GL1100 Aspencade
95 Concours
82 Nighthawk

Re: Running on 2 cylinders... 83 Aspy

Postby 83gl1100nb » Tue Aug 23, 2011 10:05 pm

what did you come up with? i found similar problem with my 83 Aspencade. i think the front 2 cyl are not firing, possibly a bad coil or maybe the spark unit. not quite sure how to test the spark unit or coil. but the gas in the air chamber is a bummer. did you figure that out? any help would be appreciated. thanks :)

User avatar
littlebeaver
Posts: 4420
Joined: Mon Sep 21, 2009 6:11 pm
Location: Kansas City, Kansas
Motorcycle: 1981 gl 1100 I , 79 Yamaha XS11
Special, 82 Kawa 750 CSR, 82 Kawa 750 LTD, 03 Kawa Nomad 1500, 99 Kawa Voyager 1200

Re: Running on 2 cylinders... 83 Aspy

Postby littlebeaver » Wed Aug 24, 2011 1:43 am

My did that once, floats were stuck...Let us know how things work out, What do your spark plugs say...




Return to “GL1100 Information & Questions”




Who is online

Users browsing this forum: Google Adsense [Bot] and 1 guest