83 GL1100 Turn Signals and Brake Lights quit working.


Information and questions on GL1100 Goldwings (1980-1983)
  • Sponsored Links
User avatar
Arcane
Posts: 27
Joined: Fri Aug 19, 2011 9:36 pm
Location: Nashville TN
Motorcycle: 1983 Goldwing Interstate GL1100

83 GL1100 Turn Signals and Brake Lights quit working.

Postby Arcane » Wed Oct 12, 2011 12:11 am



Hey guys. The turn signals and brake lights have quit working on my 83 GL1100. Every other light works (Tail lights, running lights head light etc..), but the Blinkers no longer turn on and the Brake lights no longer light up.

Is this because of the Flasher relay? I wasn't sure if the Flasher relay also worked the brake lights or not. The Turn signal lights did start working again for a while, but the brake lights didn't. Then I parked it and later started it up again and the Turn signals were not working again.

I looked for the flasher relay but could not find it. Any input on the location of it and how to go about getting to it as well as where to buy a new one would be greatly appreciated.

Thanks!



User avatar
virgilmobile
Posts: 7661
Joined: Sun Sep 19, 2010 5:39 pm
Location: Denham Springs,La.
Motorcycle: 1988 GL1500 I
Previously owned
78 GL1000
81 GL1100
82 GL1100 I
83 GL1100 I
83 GL1100 standard
84 GL 1200 I

Re: 83 GL1100 Turn Signals and Brake Lights quit working.

Postby virgilmobile » Wed Oct 12, 2011 7:54 am

15 amp fuse.white/green wire.feeds power to flasher,brake switch and horn.Replace the glass fuse and clean and tighten the fuse holder.Glass fuses can fracture,go intermittent and still 'look' good.

User avatar
WingAdmin
Site Admin
Posts: 17050
Joined: Fri Oct 03, 2008 4:16 pm
Location: Strongsville, OH
Motorcycle: 2000 GL1500 SE
1982 GL1100A Aspencade (sold)
1989 PC800 (wife's!)
1998 XV250 Virago (sold)
2007 Aspen Sentry Trailer

Re: 83 GL1100 Turn Signals and Brake Lights quit working.

Postby WingAdmin » Wed Oct 12, 2011 9:31 am

Has your horn stopped working as well? It's on the same fuse as the turn signals and brake lights.

User avatar
Arcane
Posts: 27
Joined: Fri Aug 19, 2011 9:36 pm
Location: Nashville TN
Motorcycle: 1983 Goldwing Interstate GL1100

Re: 83 GL1100 Turn Signals and Brake Lights quit working.

Postby Arcane » Sat Oct 15, 2011 12:27 pm

Thanks for the response. The Horn Still works.

Where is the fuse located? I will replace it anyway, just to see if it helps.

Thanks.

User avatar
Arcane
Posts: 27
Joined: Fri Aug 19, 2011 9:36 pm
Location: Nashville TN
Motorcycle: 1983 Goldwing Interstate GL1100

Re: 83 GL1100 Turn Signals and Brake Lights quit working.

Postby Arcane » Sat Oct 15, 2011 6:11 pm

So I replaced the fuse which looked just fine and nothing changed.

I did notice something else however. When I turn either turn singal on it goes completely out. Such as, the right running light is on, then I turn the right turn signal on then the whole light goes out, no turn signal and no running light.

Any idears? Thanks guys!

User avatar
RoadRogue
Posts: 1919
Joined: Sun Jun 06, 2010 10:51 pm
Location: Castlegar BC, Canada
Motorcycle: 1997 1500SE

Re: 83 GL1100 Turn Signals and Brake Lights quit working.

Postby RoadRogue » Sun Oct 16, 2011 10:06 pm

I did notice something else however. When I turn either turn singal on it goes completely out. Such as, the right running light is on, then I turn the right turn signal on then the whole light goes out, no turn signal and no running light.



This sounds right to me, your flasher relay isnt working. It is located under the false gas tank on the left side. Replace it with a new electronic flasher available at any auto parts store. Spend the extra money on the electronic flasher as oposed to the bimetalic units. The electronic flasher will work with LED lights if you go that route later on to free up some watts for extra driving lights.
Ride safe, Todd
Over night campers welcome

User avatar
Arcane
Posts: 27
Joined: Fri Aug 19, 2011 9:36 pm
Location: Nashville TN
Motorcycle: 1983 Goldwing Interstate GL1100

Re: 83 GL1100 Turn Signals and Brake Lights quit working.

Postby Arcane » Mon Oct 17, 2011 12:54 am

Thanks for the input Rogue. I am going to replace the flasher relay in the next couple days. I will post how it works out.

Thanks again.

User avatar
RBGERSON
Posts: 2625
Joined: Tue Mar 09, 2010 7:57 am
Location: SCOTTSDALE, AZ
Motorcycle: 98 SE GL 1500
had every year from 75 to 83

Re: 83 GL1100 Turn Signals and Brake Lights quit working.

Postby RBGERSON » Mon Oct 17, 2011 7:50 am

I'd look under your seat at the connector for the rear lights..the flasher being bad shouldn't effect the brake or taillight.
HAD LOTS OF GOLDWING 75-83
NOW INTO 1500'S..RIDING A 1998 SE

FAIR WINDS,
RB

User avatar
RoadRogue
Posts: 1919
Joined: Sun Jun 06, 2010 10:51 pm
Location: Castlegar BC, Canada
Motorcycle: 1997 1500SE

Re: 83 GL1100 Turn Signals and Brake Lights quit working.

Postby RoadRogue » Mon Oct 17, 2011 7:38 pm

Whoops missed the brake light being out, if all was working well awhile ago and suddenly it stopped working check your fuses under the upper hatch of your false tank. I just went out to mine and pulled the fuse for the signal/brake,it behaves exactly as you describe. the flasher advise is still good but its not your problem. Replace the glass tube fuse and you should be good to go.You will still need to find out why the fuse blew, as mentioned above under the seat is a good place to start the hunt.

Thanx to RBGERSON for catching my mistake, :oops: guess I should slow down my reading a little.
Ride safe, Todd
Over night campers welcome

User avatar
Arcane
Posts: 27
Joined: Fri Aug 19, 2011 9:36 pm
Location: Nashville TN
Motorcycle: 1983 Goldwing Interstate GL1100

Re: 83 GL1100 Turn Signals and Brake Lights quit working.

Postby Arcane » Wed Oct 19, 2011 7:32 pm

Well, the fuse it not the issue as I previously stated. I have already purchased the Flasher Relay ($50) it will be here tomorrow.

User avatar
RoadRogue
Posts: 1919
Joined: Sun Jun 06, 2010 10:51 pm
Location: Castlegar BC, Canada
Motorcycle: 1997 1500SE

Re: 83 GL1100 Turn Signals and Brake Lights quit working.

Postby RoadRogue » Wed Oct 19, 2011 8:55 pm

$50 for a flasher relay? you have to be kidding me they are about $8-$12 here
Ride safe, Todd
Over night campers welcome

User avatar
Arcane
Posts: 27
Joined: Fri Aug 19, 2011 9:36 pm
Location: Nashville TN
Motorcycle: 1983 Goldwing Interstate GL1100

Re: 83 GL1100 Turn Signals and Brake Lights quit working.

Postby Arcane » Sat Oct 22, 2011 9:51 am

Yah $55 actualy. Good news is, the Flashers now work, the bad news is the Brake lights still don't.

Is there a brake light switch on the foot brake as well as the hand brake? If so, I can rule out the Brake light switch on the Handle bars since I doubt they would both go out at the same time.

I can't see anything wrong with the wiring, fuses or Bulbs though. Electrical problems are such a pain.

User avatar
RoadRogue
Posts: 1919
Joined: Sun Jun 06, 2010 10:51 pm
Location: Castlegar BC, Canada
Motorcycle: 1997 1500SE

Re: 83 GL1100 Turn Signals and Brake Lights quit working.

Postby RoadRogue » Sat Oct 22, 2011 7:50 pm

I feel your pain,there are very few things more frustrating than an electrical malfunction. Yes there is a switch on each brake. the rear switch has a small spring that hooks to the pedal(easy to see near the driveshaft rubber boot) I have seen them come unhooked before. the frontswitch has two wires that just plug in at the bottom front of the master cyl housing .
Ride safe, Todd
Over night campers welcome

User avatar
scotterichmond
Posts: 613
Joined: Fri May 06, 2011 3:49 pm
Location: Marblemount,wa
Motorcycle: 1975 GL1000
[img]http://images.goldwingdocs.com/scotterichmond_32376/Modestly_restored_1975_GL1000_750/engine_repainted_even_new_embl_3919.jpg[/img]

Re: 83 GL1100 Turn Signals and Brake Lights quit working.

Postby scotterichmond » Mon Oct 24, 2011 12:49 pm

If you aproach electric issues from a logical progression ,ie. systematically, It is quite predictical.
Ask youself these questions and don't go farther till you have the answers.
1: Do I have B+ supplied at the switch ?
If yes, is it going throught the switch,
is it getting to the light socket?
It is a good practice to use the light socket base for grounding the test leads. And then use the battery neg. to confirm a good ground if you don't have power.
If there is no power supplied to the switch, using a wiring schematic go backwards from the switch till you find the source of the issue, or reach the battery .


I hope I am being clear, it is sometimes easier to just DO rather than try and expain.

User avatar
Arcane
Posts: 27
Joined: Fri Aug 19, 2011 9:36 pm
Location: Nashville TN
Motorcycle: 1983 Goldwing Interstate GL1100

Re: 83 GL1100 Turn Signals and Brake Lights quit working.

Postby Arcane » Mon Oct 24, 2011 8:09 pm

Thanks for the input guys, I have ordered new switches for the hand and foot brake just so I can rule them out as the cause.

Funny thing is, both brake switches Together cost HALF what that flasher relay did. Then again, I bought them at a different place.

Anyways, I will replace those, then go from there.

Thanks again.

User avatar
RoadRogue
Posts: 1919
Joined: Sun Jun 06, 2010 10:51 pm
Location: Castlegar BC, Canada
Motorcycle: 1997 1500SE

Re: 83 GL1100 Turn Signals and Brake Lights quit working.

Postby RoadRogue » Tue Oct 25, 2011 12:34 am

good luck and keep us posted. we like to hear sucsess stories. And pictures we like pictures
Ride safe, Todd
Over night campers welcome

User avatar
RoadRogue
Posts: 1919
Joined: Sun Jun 06, 2010 10:51 pm
Location: Castlegar BC, Canada
Motorcycle: 1997 1500SE

Re: 83 GL1100 Turn Signals and Brake Lights quit working.

Postby RoadRogue » Sun May 06, 2012 12:57 pm

I have recieved a couple of PMs asking for info on what type of flasher I used so here is a pic of it

It is a "Tridon" brand Electrionic flasher, on my 82 it only needs 2 wiring contacts,if you have an 83 you may need the 3 wire model. The unit I have installed on my bike is half the length of this one and has been working flawlessly for 3 years now with LED lights all around. 8-)
Ride safe, Todd
Over night campers welcome

User avatar
patbrandon1
Posts: 442
Joined: Mon Mar 26, 2012 1:39 am
Location: Bay City, Michigan
Motorcycle: 1982 GL1100 I
1981 Honda CM400C

Re: 83 GL1100 Turn Signals and Brake Lights quit working.

Postby patbrandon1 » Sun May 06, 2012 4:07 pm

Here the new flasher I used for my '82 GL1100 I. Cost was $12.95 at Advanced Auto. Others may not have the option to use this one because as I have explained in the following thread, my 82 has the fuse box layout of an 83... viewtopic.php?f=4&t=11160
I had to connect the ground to this flasher in order for it to work. But I am happy that it did. Now I can put LED's in and no worries.
Attachments

User avatar
RoadRogue
Posts: 1919
Joined: Sun Jun 06, 2010 10:51 pm
Location: Castlegar BC, Canada
Motorcycle: 1997 1500SE

Re: 83 GL1100 Turn Signals and Brake Lights quit working.

Postby RoadRogue » Mon May 07, 2012 12:47 am

How are you going to get that square peg to fit in the round hole where the flasher mounts :lol: Glad you got it figured out, bet the internals of the one you used are the same as mine ,just a different shape case. 8-)
Ride safe, Todd
Over night campers welcome

User avatar
WingAdmin
Site Admin
Posts: 17050
Joined: Fri Oct 03, 2008 4:16 pm
Location: Strongsville, OH
Motorcycle: 2000 GL1500 SE
1982 GL1100A Aspencade (sold)
1989 PC800 (wife's!)
1998 XV250 Virago (sold)
2007 Aspen Sentry Trailer

Re: 83 GL1100 Turn Signals and Brake Lights quit working.

Postby WingAdmin » Mon May 07, 2012 9:20 am

RoadRogue wrote:How are you going to get that square peg to fit in the round hole where the flasher mounts :lol: Glad you got it figured out, bet the internals of the one you used are the same as mine ,just a different shape case. 8-)


I put the same square-type electronic flasher on my 1100. No problem with it fitting in - it's held on with a rubber strap, so it easily conforms to a square shape. :)

goldminerusa
Posts: 245
Joined: Wed Mar 07, 2012 8:20 am
Location: Southern NH, home again!
Motorcycle: 1982 gl 1100standard, 1983 1000c

Re: 83 GL1100 Turn Signals and Brake Lights quit working.

Postby goldminerusa » Thu May 10, 2012 8:52 pm

The white/green wire mentioned earlier also runs to the starter button along with 5 or 6 other wires from the red connector in the headlight bucket. remove and disassemble the switch, clean and lube with di-electric grease and re assemble. that was the fix for the same problem i had on my `82 naked. That same W/Gr wire also runs thru the main harness to a point near the flasher relay. inside the harness it changes color to BLACK, one of the wires that goes to the flasher. That black wire is HOT. be careful where you connect it to the flasher. Speaking from experience. But the start button maintenance solved the no horn, brake, tail light problem i WAS having. Hope this helps. Also, i bought a TRIDON - EL12 mechanical flasher for 15.00 from Advance Auto.




Return to “GL1100 Information & Questions”




Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest