Page 1 of 1

Possible fuel issue?

Posted: Fri Jan 12, 2018 10:56 am
by jtmcnees
Okay guys and gals I am at a loss here. I was riding from Bakersfield, Ca to Austin, Tx and my bike started doing something weird. It will run fine for a mile or so run rough for a couple seconds then I get no rpm’s when I let off the throttle with the clutch in. I took it to the dealership in las Cruces, NM and because it is a 1987 Honda goldwing interstate they won’t work on it. I understand why and they have been very helpful. I think the fuel pump is making a clicking noise. Ran great for the first 800 mile or so. Runs well after it sits for a while.

Re: Possible fuel issue?

Posted: Fri Jan 12, 2018 2:16 pm
by julimike54
Am I reading right that you only lost rpms when pulling in the clutch? Reason I ask, I had an issue where I lost rpms whether clutch in or out. It turned out the 'kill' switch contacts were dirty. You may be losing the pulse generator signal, since you stated it worked after cooling off.

Re: Possible fuel issue?

Posted: Fri Jan 12, 2018 2:50 pm
by jtmcnees
No it lost rpms regardless of the clutch position. It’s acting like I forgot to open the fuel line.

Re: Possible fuel issue?

Posted: Fri Jan 12, 2018 5:52 pm
by DaveO430
jtmcnees wrote:
Fri Jan 12, 2018 10:56 am
I get no rpm’s when I let off the throttle with the clutch in.

Does that mean the engine dies? Have you checked the fuel filter? Have you tried loosening the gas cap?

Re: Possible fuel issue?

Posted: Fri Jan 12, 2018 8:47 pm
by jtmcnees
It dies when I let off the throttle. It’s sputtering and dieing. But all this was happening at 75 mile per hour

Re: Possible fuel issue?

Posted: Sat Jan 13, 2018 1:15 am
by jtmcnees
I have not messed with the fuel filter yet. I have opened the gas cap. No help.

Re: Possible fuel issue?

Posted: Sat Jan 13, 2018 9:39 am
by Ohara
It will not hurt to change the fuel filter and hopefully that will fix your troubles. A couple of questions, how long does it take to cool down before it will start again? How long will it run before it dies? :?:

Re: Possible fuel issue?

Posted: Sat Jan 13, 2018 11:50 am
by jtmcnees
When I get back to the bike I’m going to take a video of what it is doing

Re: Possible fuel issue?

Posted: Mon Jan 15, 2018 12:55 am
by SilverDave
My '85 aspy was doing something similar last summer:
It would always start and idle perfectly, then cough and splutter at around 2000 to 3000 rpm.
It still had power to pull, sorta ...and it smoothed out at higher rpm's, mostly ....

After doing everything I could think of :
opened gas cap, checked fuel pump flow , drained gas tank ( horrible yellowy colour),
new fuel lines, new filter, new gas , lots of Seafoam over several days etc.etc
Nothing helped !!

After one day when I had to come home at walking speed....( no power at all... lots of spluttering) ..
I eventually gave up, and took it to a local shade tree mechanic to redo the carbs .

He called me a day later with pics of insides of my 4 carb float bowls:
..all sorts of yucky gel stuff, and particles of unknown substance .

Whatever it was, it had gotten past the fuel filter,
or possibly had formed as a gel-foam after the fuel filter. Cheap gas ?
Clearly whatever that gunk was, it was blocking the jets, at times ( Low RPM , and eventually all the time )

After cleaning and re and re, (with very few new parts needed) it has worked like a much younger bike for last 3000 km .. Lots of pull, occasional rear tire chirp even , smooth up to red line in all gears ... so cool, so nice !!

so.............

if all else fails, consider a complete carb overhaul

Good luck
SilverDave

Re: Possible fuel issue?

Posted: Mon Jan 15, 2018 11:34 am
by jtmcnees
I would suspect a carb problem but she had run beautifully for the previous 800 Miles of my trip. It was chevron gas.

Re: Possible fuel issue?

Posted: Mon Jan 15, 2018 2:25 pm
by thrasherg
it sounds like a fuel supply issue based on your description, I would NOT think its a carb issue, I would be checking the fuel tank vent, if it is blocked then you will get the problem you describe, it could also be a blocked fuel filter. My first suggestion would be to get a large can, pull the fuel line of the carb, and put the line in the container, then turn on the gas and check that it flows freely for a minute or so, if it does then you have ruled out the gas tank vent and the fuel filter. Just pour the gas from your container back into your tank. If the flow of gas does slow down after a short time, try opening the filler cap, if the flow increases then you know the vent for the tank is blocked, if opening the gas tank doesn't change anything then it's probably the fuel filter. Remember to put the bike on the center stand when you do this, it just makes everything easier and safer.

Gary

Re: Possible fuel issue?

Posted: Tue Jan 16, 2018 7:39 am
by jtmcnees
I will give that a shot.

Re: Possible fuel issue?

Posted: Tue Jan 16, 2018 10:26 am
by Maz
+1 on the fuel filter.
Maz

Re: Possible fuel issue?

Posted: Tue Jan 16, 2018 3:15 pm
by SilverDave
Jtmcnees wrote :

<<I would suspect a carb problem but she had run beautifully for the previous 800 Miles of my trip.>>

Mine had been running perfectly as well for last several thousand km and it just happened suddenly
.. 10% ethanol in gas can do strange things . Also some service station gas is pretty awful ..

If you don't want to pull the carbs and " Look " ( and clean )
then try :
A ) drain tank , collect and place gas in large clear glass jar, and compare colour to fresh gas . ( and rinse tank with several litres of newer gas) .

B ) Open the drain screw on the carbs. ( Collect what comes out and again , compare )

I know that getting to those four drain screws is a pain ( More so on an Aspy )
but doing that is less trouble than removing and cleaning entire carb rack ...
viewtopic.php?t=10506

But the prevailing wisdom seems to be :
Remove and clean ... sadly .... :(
viewtopic.php?t=24971

see Hawkeye's comment in above post ...

SilverDave

Re: Possible fuel issue?

Posted: Sat Jan 20, 2018 10:39 pm
by jtmcnees
Took it to the local dealership and they said it was the fuel pump.