Engine spits and sputters at start up


Information and questions on GL1200 Goldwings (1984-1987)
  • Sponsored Links
clst_2001
Posts: 1
Joined: Mon Aug 08, 2011 12:41 pm
Location: Austin, tx
Motorcycle: 1985 gl122I

Engine spits and sputters at start up

Postby clst_2001 » Mon Aug 08, 2011 12:49 pm



I have an 85 GL1200I, and on initial start up and run, the engine spits/sputters like it is misfiring. After warm up around 10 minutes all is normal. This happens on hot and cold days? Any suggestions?



User avatar
Pam
Posts: 311
Joined: Wed May 11, 2011 12:19 pm
Location: Canada
Motorcycle: 1982 Kawazaki KZ 1100 1983 Yamaha Venture Royal (sold and miss it) 2006 Goldwing GL1800 1992 Yamaha Virago

Re: Engine spits and sputters at start up

Postby Pam » Wed Aug 10, 2011 1:08 pm

Is it possible your carbs are out of sync or gave some crud in them?
Just my thoughts
frank

User avatar
WA9FWT
Posts: 828
Joined: Thu Oct 22, 2009 12:19 pm
Location: sheboygan WI U.S. A.
Motorcycle: 1982 GL1100A Aspencade Now a Trike
1975 Cb750K sold

Re: Engine spits and sputters at start up

Postby WA9FWT » Thu Aug 11, 2011 9:24 am

clst_2001 wrote:I have an 85 GL1200I, and on initial start up and run, the engine spits/sputters like it is misfiring. After warm up around 10 minutes all is normal. This happens on hot and cold days? Any suggestions?


Take a good look at those plugs, one more easy place to check.

WA9FWT Phil

User avatar
Mooseman
Posts: 383
Joined: Thu Sep 10, 2009 11:10 am
Location: Napa, CA
Motorcycle: 1996 GL1500SE 88k
1986 GL1200A (SOLD) 81K
1985 GL1200A (SOLD) 85K
1986 BMW K75c 25K

Re: Engine spits and sputters at start up

Postby Mooseman » Thu Aug 11, 2011 10:24 am

Check your choke linkage. Make sure all 4 little plungers are sliding in and out when you work the choke. If this is not adjusted right the bike will spit, cough, misfire and sputter till warm.
Enjoy the ride. They are all good, just some better than others.
Mooseman

bthacker
Posts: 49
Joined: Mon Oct 26, 2009 12:42 pm
Location: Afton, TN.
Motorcycle: 2005 GL1800
1977 GL1000

Re: Engine spits and sputters at start up

Postby bthacker » Thu Aug 11, 2011 9:26 pm

I had this with my old 84. I changed the plug wires, cleaned the carbs, sync carbs, changed the air-cut-off-vales all at one time. I am not sure which or all of these things fixed it but after that it ran like a dream. It could have been one of these things or a combo of all of them but after that it was as smooth as they get. And I think I changed the plugs also. Either way it was as soo smooth after that I kicked myself for not doing that a year or so before.




Return to “GL1200 Information & Questions”




Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 4 guests