Has power but wont start

Information and questions on GL1500 Goldwings (1988-2000)
  • Sponsored Links
Posts: 1
Joined: Mon Apr 09, 2012 6:49 pm
Location: Russell, Kansas
Motorcycle: 1995 Anniversary Edition GL1500

Has power but wont start

Postby wingkid » Mon Apr 09, 2012 6:56 pm

It has been a couple years since bike has been started. My father passed away and i am taking care of the bike for my mother. Went out and put a new battery in it today and all the lights lit up, radio came on, but when i push the starter button it shuts the radio off while holding button. I have hooked up jumper cables as well and nothing. There is no clicks whatsoever when starter button is pushed. When bike was last parked it ran great. It is a 1995 GL1500 Anniversary bike. I am new at working on bikes and was wondering where to check and what. Thanks Jason

User avatar
Posts: 208
Joined: Sat Apr 09, 2011 9:40 pm
Location: Winchester, NH
Motorcycle: 1976 GL1000 (sold)
1977 GL1000 (sold)
1978 GL1000
1979 GL1000
1982 GL1100

Re: Has power but wont start

Postby D2D » Mon Apr 09, 2012 9:53 pm

Did you charge up that new battery? Sounds like it is undercharged and needs some time on the charger. While it's charging, check and make sure that all of your connections to your battery and solenoid are clean and free of any deposits.

User avatar
Posts: 2546
Joined: Wed Sep 29, 2010 6:59 pm
Location: North Bay, Ontario, Canada
Motorcycle: 2009 GL1800 AD

Re: Has power but wont start

Postby themainviking » Tue Apr 10, 2012 5:45 am

Just a lil question, BEFORE you get it started. Did you empty out any old gas that might be in it, and put new in? Couple of year old gas isn't very good for trying to get a bike started, and it won't run very well on it. The radio shutting off is normal, when pressing start. As you have boosted and tried to start, it appears you have some problems getting the power to the starter, which could be loose connections, or the starter motor could be seized if the bike was stored in damp conditions. Most likely tho, the connections are corroded.
It ain't about the destination - it's all about the journey


User avatar
Posts: 276
Joined: Sat Apr 10, 2010 9:25 pm
Location: Manchester, PA
Motorcycle: Current: 2008 GL1800
Previous: 96 GL1500 SE
85 GL1200 I
85 GL1200 I
75 GL1000

Re: Has power but wont start

Postby artgrantz » Wed Apr 11, 2012 1:49 pm

The radio and headlight are supposed to go off when you press the starter button. The bike must be in neutral or the clutch held in if the side stand is down.

User avatar
trike lady
Posts: 872
Joined: Thu Mar 24, 2011 5:58 pm
Location: Butler, PA
Motorcycle: 1993 GL1500 Aspencade with Voyager (Sold)
1983 GL650I SilverWing Interstate

Re: Has power but wont start

Postby trike lady » Wed Apr 11, 2012 3:07 pm

Have you checked the 'Kill' switch to make sure it is in the run position?
Sometimes they get bumped to the off position.
I.M.B.B.A. Technician II Certified

User avatar
Posts: 1038
Joined: Mon Jul 19, 2010 7:46 pm
Location: Lexington, North Carolina
Motorcycle: 1989 Honda GL1500 Aspencade

Re: Has power but wont start

Postby robb » Thu Apr 12, 2012 10:22 pm

Check the main fuse beside battery under plastic cover. Flat strip fuse, when blown will daisable the starter system. Attempting to crank with weak battery can cause it to blow.

Posts: 1
Joined: Thu Apr 19, 2012 9:07 pm
Location: Laplace, La
Motorcycle: '98 Gl1500 Aspencade

Re: Has power but wont start

Postby Pops521 » Thu Apr 19, 2012 9:13 pm

Hey Wingkid,

Do you have a neutral light before attempting to start? I had that issue once and found the reverse lever switch to be sticking.


Return to “GL1500 Information & Questions”

Who is online

Users browsing this forum: MSNbot Media [Bot] and 5 guests