No start condition 1999 gold wing


Information and questions on GL1500 Goldwings (1988-2000)
  • Sponsored Links
VWGene
Posts: 8
Joined: Mon Mar 08, 2010 10:15 pm
Location: Bay Point, CA
Motorcycle: 1999 GL110a Aspencade

No start condition 1999 gold wing

Postby VWGene » Sun May 18, 2014 12:26 pm



I'd just filled up my bike in preparation for a ride with some friends, then click. It wouldn't restart. So now, fully geared, I've got to roll the bike away from the gas pump to clear the lane. Fortunately, one gentlemen was kind enough to give me a jump, but all I heard was click. I thanked him for his assistance as he drove away. While awaiting the arrival of road service I could hear the solenoid click when I pushed the starter button, but that was it. Well, finally, I got the bike back to the house and removed the side cover. So what was the culprit that spoiled my trip? My positive battery cable was less than a 16th of a turn too loose, meaning under load the contact was lost. Lesson learned. :cry:



User avatar
MikeB
Posts: 1223
Joined: Fri Dec 04, 2009 12:54 pm
Location: Tacoma, WA
Motorcycle: 1998 - GL1500 Aspencade.
2003 - GL1800A

Re: No start condition 1999 gold wing

Postby MikeB » Mon May 19, 2014 2:12 am

It is odd that you did not notice that problem when you jumped the battery.
MikeB
Tacoma, WA, USA

User avatar
WingAdmin
Site Admin
Posts: 17046
Joined: Fri Oct 03, 2008 4:16 pm
Location: Strongsville, OH
Motorcycle: 2000 GL1500 SE
1982 GL1100A Aspencade (sold)
1989 PC800 (wife's!)
1998 XV250 Virago (sold)
2007 Aspen Sentry Trailer

Re: No start condition 1999 gold wing

Postby WingAdmin » Mon May 19, 2014 8:42 am

Hm. I wonder if I should add "check battery terminal clamps" to my spring "get bike ready" list?

VWGene
Posts: 8
Joined: Mon Mar 08, 2010 10:15 pm
Location: Bay Point, CA
Motorcycle: 1999 GL110a Aspencade

Re: No start condition 1999 gold wing

Postby VWGene » Mon May 19, 2014 5:42 pm

I noticed one of the positive wires was wiggling when I attached the jumper cables so I tightened it with the end of my key. Apparently, that was not enough torque to get full contact. When I got back to the house and put the charger on it about 30 minutes passed before it got to 25%. I gather the connection has been loose for some time. All those light tale a lot of power, even with the high output alt and battery. :oops:

User avatar
redial
Posts: 1993
Joined: Mon Jan 03, 2011 1:17 am
Location: Kapunda, SouthAustralia
Motorcycle: 1997 GL1500 Spectre Red Aspencade

Re: No start condition 1999 gold wing

Postby redial » Mon May 19, 2014 8:36 pm

Hm. I wonder if I should add "check battery terminal clamps" to my spring "get bike ready" list?


Yes, and include "clean terminals and clamps thoroughly". Sometimes the 'smoke' cannot get through the build-up, and needs a clear path :D


Len in Kapunda

The world is not going to finish today, as it is already tomorrow in Australia and New Zealand, and other islands of foreign nations such as Guam and Samoa.


Return to “GL1500 Information & Questions”




Who is online

Users browsing this forum: Bluewaterhooker0, GrapeshotCrawler [Crawler], nayron, thesprinklerguy1960 and 5 guests