Charging system issue - battery good, alt good GL1500


Information and questions on GL1500 Goldwings (1988-2000)
  • Sponsored Links
ANGELGIRL
Posts: 1
Joined: Sat Oct 23, 2010 12:02 pm
Location: Orlando, Fl
Motorcycle: 1993 GL1500

Charging system issue - battery good, alt good GL1500

Postby ANGELGIRL » Sat Oct 23, 2010 12:14 pm



I just had alternator rebuilt and had battery tested, it's good. When first starting/running charging at 14-15 volts, within a mile or two volts go down to about 10 and keep dropping and all of a sudden no power and it will go completely dead while driving. After couple of hours volts will come back up a bit to be able to start it, but each time it runs for about 10 minutes or so the volts will drop back down and system will shut down. When this happens I have checked the volts across the battery and across the alternator, both are about the same output around 10v. I have checked and all fuses are good.
Any suggestions would be great.



User avatar
MJSantos
Posts: 317
Joined: Wed Dec 16, 2009 9:19 pm
Location: York, Pa
Motorcycle: 1983 GL1100I
1983 GL1100 Custom
2002 Shadow
1983 Honda Magna V45
Contact:

Re: Charging system issue - battery good, alt good GL1500

Postby MJSantos » Sat Oct 23, 2010 7:20 pm

Good one. I would clean all of the ground connections and make sure they are tight. Grounds can really cause some weird problems.

User avatar
littlebeaver
Posts: 4420
Joined: Mon Sep 21, 2009 6:11 pm
Location: Kansas City, Kansas
Motorcycle: 1981 gl 1100 I , 79 Yamaha XS11
Special, 82 Kawa 750 CSR, 82 Kawa 750 LTD, 03 Kawa Nomad 1500, 99 Kawa Voyager 1200

Re: Charging system issue - battery good, alt good GL1500

Postby littlebeaver » Sat Oct 23, 2010 11:09 pm

My best friend is a small 6" flat file, I have used this little guy on just about every nut and connection washer that I have on the bike, it shines them up with little effort....Hold your tongue to the left while filing...It works best for me... :lol: Let us know when you fix it

Bouvier1
Posts: 106
Joined: Tue Jul 27, 2010 4:09 pm
Location: United Kingdom
Motorcycle: 2007 Gl 1800A

Re: Charging system issue - battery good, alt good GL1500

Postby Bouvier1 » Sun Oct 24, 2010 6:07 am

It sounds very similar to another member who has check alternator etc. Check your fuse on the cruise control. If this goes the engine runs off the battery only and will soon die. Don't ask me why it just does. I had the same problem and came up with the solution at the same time as a guy in Australia. He put the result on Steve Saunders Goldwing site.

Bouvier1

ekcyclerepair
Posts: 46
Joined: Sun Jul 19, 2009 9:53 am
Location: Salisbury, NC
Motorcycle: Various

Re: Charging system issue - battery good, alt good GL1500

Postby ekcyclerepair » Mon Nov 01, 2010 11:51 pm

It's possible that even though the alternator was rebuilt, the internal regulator could be bad. Just a guess though. It's pretty common to see electrical components break down under heat, and then operate normally as they cool down. Easisest way to check this would be to install a known good alternator on your bike, if you have access to one. Let us know what you find out.

Ernie




Return to “GL1500 Information & Questions”




Who is online

Users browsing this forum: timtim and 3 guests