(R) Turn Signal won't work '83 Aspy...bad switch ?


Information and questions on GL1100 Goldwings (1980-1983)
Post Reply
User avatar
dakotanator
Posts: 142
Joined: Sun Jul 20, 2014 10:07 am
Location: Columbia Falls, Montana
Motorcycle: 1973 Suzuki TS185 (sold)
1981 Suzuki GS750L (sold)
1992 Suzuki 1100 Katana (sold)
1981 Honda CB900 Custom (sold)
1983 GL1100A Aspencade

(R) Turn Signal won't work '83 Aspy...bad switch ?

Post by dakotanator »



Okay.........it was working this morning, just fine. Went on the road for a while, was making right turn.......dash light didn't come on indicating signal.

Left turn works fine. Lights are on. When I turn on RIGHT signal.......light goes out. No clicking from relay under false tank. LEFT turn.....fine. All lights function
properly EXCEPT right signal. And....as I mentioned...it was working when I took off this morning.

I checked ground......fine. Also know it's fine because light is on until I turn signal switch.

BAD SWITCH....? Can they be cleaned..? Possibly bad contact within switch..? Anyone have this issue before..?

Thanks for any help.


It's not WHAT you ride......it's THAT you ride.
User avatar
virgilmobile
Posts: 9101
Joined: Sun Sep 19, 2010 5:39 pm
Location: Denham Springs,La.
Motorcycle: 1988 GL1500 I
Previously owned
78 GL1000
81 GL1100
82 GL1100 I
83 GL1100 I
83 GL1100 standard
84 GL 1200 I

Re: (R) Turn Signal won't work '83 Aspy...bad switch ?

Post by virgilmobile »

Well my schematic shows "Orange and Light blue" coming out of the switch cluster being the switch output to the lamps...I'd be tempted to locate them as close to the switch assembly and probe each for volts as you operate the turn signal...If one works and the other does not...your switch is in need of your attention...If there's blinking volts on one and steady volts on the other..the switch is ok and there's a bad connection between it and the light.Possibly in a plug...
User avatar
dakotanator
Posts: 142
Joined: Sun Jul 20, 2014 10:07 am
Location: Columbia Falls, Montana
Motorcycle: 1973 Suzuki TS185 (sold)
1981 Suzuki GS750L (sold)
1992 Suzuki 1100 Katana (sold)
1981 Honda CB900 Custom (sold)
1983 GL1100A Aspencade

Re: (R) Turn Signal won't work '83 Aspy...bad switch ?

Post by dakotanator »

Thank you virgilmobile.....I will check it.
It's not WHAT you ride......it's THAT you ride.
User avatar
dakotanator
Posts: 142
Joined: Sun Jul 20, 2014 10:07 am
Location: Columbia Falls, Montana
Motorcycle: 1973 Suzuki TS185 (sold)
1981 Suzuki GS750L (sold)
1992 Suzuki 1100 Katana (sold)
1981 Honda CB900 Custom (sold)
1983 GL1100A Aspencade

Re: (R) Turn Signal won't work '83 Aspy...bad switch ?

Post by dakotanator »

....and I'll bet that "plug" is behind the fairing balance weight..? hahaha (not really laughing........more cringing at this point.....)
It's not WHAT you ride......it's THAT you ride.
User avatar
dakotanator
Posts: 142
Joined: Sun Jul 20, 2014 10:07 am
Location: Columbia Falls, Montana
Motorcycle: 1973 Suzuki TS185 (sold)
1981 Suzuki GS750L (sold)
1992 Suzuki 1100 Katana (sold)
1981 Honda CB900 Custom (sold)
1983 GL1100A Aspencade

Re: (R) Turn Signal won't work '83 Aspy...bad switch ?

Post by dakotanator »

2 things I dislike the most.........plumbing repair and electrical repair..!! uhgggg But at least it's not too bad on these "old" '83's..........I wonder what it's like on the 1500's or the 1800's....? (Don't think I want to find out. :lol: )
It's not WHAT you ride......it's THAT you ride.
User avatar
dakotanator
Posts: 142
Joined: Sun Jul 20, 2014 10:07 am
Location: Columbia Falls, Montana
Motorcycle: 1973 Suzuki TS185 (sold)
1981 Suzuki GS750L (sold)
1992 Suzuki 1100 Katana (sold)
1981 Honda CB900 Custom (sold)
1983 GL1100A Aspencade

Re: (R) Turn Signal won't work '83 Aspy...bad switch ?

Post by dakotanator »

Thanks again for the testing tip, virgilmobile. The switch had power to the left, and ZERO volts on the right. As per your thoughts.......bad switch.
I ordered a new one 2 days ago figuring that was the issue....supposed to be here early next week. Crossing my fingers, but I'm betting the new switch will fix it.

The bike.......other than that "little" issue, runs like new. 46k-n-change on it at the moment. Hoping to flip to 47k before the "snow" hits here in Montana. ha ha

I guess it's detailing time til the package arrives. Which is also quite relaxing.
It's not WHAT you ride......it's THAT you ride.
User avatar
virgilmobile
Posts: 9101
Joined: Sun Sep 19, 2010 5:39 pm
Location: Denham Springs,La.
Motorcycle: 1988 GL1500 I
Previously owned
78 GL1000
81 GL1100
82 GL1100 I
83 GL1100 I
83 GL1100 standard
84 GL 1200 I

Re: (R) Turn Signal won't work '83 Aspy...bad switch ?

Post by virgilmobile »

Easy troubleshooting when you know what to look for and where.
That's what this is all about.
Not to be confused with the hokey-pokey song. :D
User avatar
dakotanator
Posts: 142
Joined: Sun Jul 20, 2014 10:07 am
Location: Columbia Falls, Montana
Motorcycle: 1973 Suzuki TS185 (sold)
1981 Suzuki GS750L (sold)
1992 Suzuki 1100 Katana (sold)
1981 Honda CB900 Custom (sold)
1983 GL1100A Aspencade

Re: (R) Turn Signal won't work '83 Aspy...bad switch ?

Post by dakotanator »

Well.......thank you for your knowledge and input. I really appreciate it.
It's not WHAT you ride......it's THAT you ride.
User avatar
dakotanator
Posts: 142
Joined: Sun Jul 20, 2014 10:07 am
Location: Columbia Falls, Montana
Motorcycle: 1973 Suzuki TS185 (sold)
1981 Suzuki GS750L (sold)
1992 Suzuki 1100 Katana (sold)
1981 Honda CB900 Custom (sold)
1983 GL1100A Aspencade

Re: (R) Turn Signal won't work '83 Aspy...bad switch ?

Post by dakotanator »

Used a jumper wire with pointed ends on it (made from multimeter parts) and tested the wires from the switch. I was able to get each side to flash when I jumped them, and then tried the switch again. Left works, right does not. So confirmed.....bad switch.

Will be getting my new one in the mail early this week, but piece of mind knowing at least that was the actual issue.
It's not WHAT you ride......it's THAT you ride.
User avatar
virgilmobile
Posts: 9101
Joined: Sun Sep 19, 2010 5:39 pm
Location: Denham Springs,La.
Motorcycle: 1988 GL1500 I
Previously owned
78 GL1000
81 GL1100
82 GL1100 I
83 GL1100 I
83 GL1100 standard
84 GL 1200 I

Re: (R) Turn Signal won't work '83 Aspy...bad switch ?

Post by virgilmobile »

Your getting the idea.
Identify..test and confirm...then replace if it can't be fixed...
Good job.


Post Reply