Has anyone on this forum ever actually had a OEM timing belt failure on GL1100?


Information and questions on GL1100 Goldwings (1980-1983)
Post Reply
PhotoDoctor
Posts: 70
Joined: Mon Apr 06, 2015 7:31 pm
Location: Tampa, FL
Motorcycle: 1982 GL1100 Standard and several GL650s , few GL500s

Has anyone on this forum ever actually had a OEM timing belt failure on GL1100?

Post by PhotoDoctor »



Has anyone on this forum ever actually had a OEM timing belt failure?

If you did what was the extent of the damage?


User avatar
AZgl1800
Posts: 2797
Joined: Thu Oct 30, 2008 2:46 pm
Location: Lake Oologah Indian Territory USA
Motorcycle: 2009 Piaggio MP3 250cc https://imgur.com/foGDjgv

'02 GL1800 lives in Dawsonville, GA now.
My son is going to enjoy it for many years to come.

Re: Has anyone on this forum ever actually had a OEM timing belt failure on GL1100?

Post by AZgl1800 »

I have read of two of them, and the results were a new engine was needed.

is it worth $30 to you, to take that chance?
~John

'02 GL1800
2009 Piaggio MP3 250cc
User avatar
WingAdmin
Site Admin
Posts: 22236
Joined: Fri Oct 03, 2008 4:16 pm
Location: Strongsville, OH
Motorcycle: 2000 GL1500 SE
1982 GL1100A Aspencade (sold)
1989 PC800 (sold)
1998 XV250 Virago (sold)
2012 Suzuki Burgman 400 (wife's!)
2007 Aspen Sentry Trailer

Re: Has anyone on this forum ever actually had a OEM timing belt failure on GL1100?

Post by WingAdmin »

It would likely take me a while to find the posts, but if my dusty memory serves, we've had around 5-6 members on the site who have had them break (and wrote about it), and as mentioned, the damage is generally extensive enough that it's cheaper to replace the engine.
User avatar
AZgl1800
Posts: 2797
Joined: Thu Oct 30, 2008 2:46 pm
Location: Lake Oologah Indian Territory USA
Motorcycle: 2009 Piaggio MP3 250cc https://imgur.com/foGDjgv

'02 GL1800 lives in Dawsonville, GA now.
My son is going to enjoy it for many years to come.

Re: Has anyone on this forum ever actually had a OEM timing belt failure on GL1100?

Post by AZgl1800 »

~John

'02 GL1800
2009 Piaggio MP3 250cc
PhotoDoctor
Posts: 70
Joined: Mon Apr 06, 2015 7:31 pm
Location: Tampa, FL
Motorcycle: 1982 GL1100 Standard and several GL650s , few GL500s

Re: Has anyone on this forum ever actually had a OEM timing belt failure on GL1100?

Post by PhotoDoctor »

As a matter of course I have changed the belts on all the old Goldwings I've bought.

So far I see the failed NAPA belt but I don't see any that show an OEM failure. It's just a question for fun and quality of OEM parts.

I posted this same question on the ST1100 owners forum a couple of years ago and no one ever showed up that had an OEM belt failure. One guy had a cracked block at 300K but the belt was still good.
User avatar
dingdong
Posts: 4122
Joined: Thu Apr 08, 2010 8:35 am
Location: Oklahoma City
Motorcycle: 1976 gl1000
1993 gl1500A
2004 NRX1800 Rune SOLD

Re: Has anyone on this forum ever actually had a OEM timing belt failure on GL1100?

Post by dingdong »

I have had an OEM belt break on my 76 and have repaired two other 1100s with all three sustaining the same damage. Bent exhaust valves on all three bikes. On my 76 I replaced the valves and I bought used heads for the 1100s. There was no piston damage on either of the bikes.
User avatar
bruce swaybill
Posts: 134
Joined: Wed Dec 11, 2013 11:26 pm
Location: farmington, ct
Motorcycle: .
1983 honda gl1100i interstate
2009 triumph bonneville t100

Re: Has anyone on this forum ever actually had a OEM timing belt failure on GL1100?

Post by bruce swaybill »

Mine had worn teeth on one belt at 4K miles due to low tension and it slipped a few teeth until the valves began to interfere with the pistons. After rebuilding the heads, replacing the belts and adjusting properly ( 5-7mm with 2kg weight ) no issues after a few thousand miles. Now I inspect them when I have the engine guards off to adjust the valves, approximately yearly.

I had a post on this story in early 2016.
Have a nice day! :)
rickeganjr@gmail.com
Posts: 4
Joined: Sun Sep 29, 2019 1:47 pm
Location: United States Boise Id 83702
Motorcycle: 1981 gl 1100

Re: Has anyone on this forum ever actually had a OEM timing belt failure on GL1100?

Post by rickeganjr@gmail.com »

jumped time in washington rode to wyoming , luckily did not damage a thing, just got 19 mpg all the way there
PhotoDoctor
Posts: 70
Joined: Mon Apr 06, 2015 7:31 pm
Location: Tampa, FL
Motorcycle: 1982 GL1100 Standard and several GL650s , few GL500s

Re: Has anyone on this forum ever actually had a OEM timing belt failure on GL1100?

Post by PhotoDoctor »

You were lucky to only have poor fuel mileage!
rickeganjr@gmail.com
Posts: 4
Joined: Sun Sep 29, 2019 1:47 pm
Location: United States Boise Id 83702
Motorcycle: 1981 gl 1100

Re: Has anyone on this forum ever actually had a OEM timing belt failure on GL1100?

Post by rickeganjr@gmail.com »

I spooled up in Vancouver Wa on my 1978 1000 and went to Cheyenne Wy getting 19 mpg and not running right..pulled timing covers in Cheyenne and saw the prob. 41 mpg after resetting belts. I got lucky??


Post Reply