Help with LTD


Information and questions on GL1200 Goldwings (1984-1987)
Post Reply
sportsfreaked
Posts: 370
Joined: Fri Mar 13, 2015 7:23 am
Location: Independence, MO
Motorcycle: 1981 Honda Goldwing Interstate GL1100I
1985 Honda Goldwing Limited Edition gl1200

Help with LTD

Post by sportsfreaked »



I have the 85 LTD and something is getting wet that makes the bike run rough and rich. I was coming home today and hit a rain storm and the bike started running rough and was shuddering and running rich so much so it drank a half tank of gas in 60 miles or so. Once it sets and dries out she run just fines. I have the alt conversion on it. Was wondering if the TPS is getting wet? No lights on the computer under the trunk.
Any help or things to check out would be appreciated. It just started doing this recently by the way. As always thanks for the help!


Thanks to all who answer and help. It is greatly appreciated!
Ed

User avatar
oldishwinger
Posts: 414
Joined: Sun Jul 14, 2013 11:26 pm
Location: New Zealand
Motorcycle: 1986 GL1200 Aspencade

Re: Help with LTD

Post by oldishwinger »

the most common one is water not draining away in the spark plug recesses, rubbish builds up in the recesses causing the leads or plugs to short when wet. once dry they usualy are fine again

check the reassesses for any blockages around the spark plugs, there should also be rubber covers that sit over the plug and hole.

sportsfreaked
Posts: 370
Joined: Fri Mar 13, 2015 7:23 am
Location: Independence, MO
Motorcycle: 1981 Honda Goldwing Interstate GL1100I
1985 Honda Goldwing Limited Edition gl1200

Re: Help with LTD

Post by sportsfreaked »

Thanks for the info. I was guessing at ignition and will check it out tomorrow. It did it once before after washing the bike. I thought I just sprayed water somewhere inadvertently. After today I know it's an issue that needs to be addressed. Will report back my findings. Once again the quick response just shows how great of a site this is! People helping people got to love it.
Thanks to all who answer and help. It is greatly appreciated!
Ed

User avatar
WingAdmin
Site Admin
Posts: 21296
Joined: Fri Oct 03, 2008 4:16 pm
Location: Strongsville, OH
Motorcycle: 2000 GL1500 SE
1982 GL1100A Aspencade (sold)
1989 PC800 (sold)
1998 XV250 Virago (sold)
2012 Suzuki Burgman 400 (wife's!)
2007 Aspen Sentry Trailer

Re: Help with LTD

Post by WingAdmin »

It's not that it's running rich, it's that the spark is weak because it's being shorted out by water. If you get weak (or no spark), it's going to take more fuel to get the same amount of power.

As mentioned, the most likely culprit is the spark plug wells. If you pull a spark plug boot out (pull by the boots, not the wires), you'll see there is a small hole at the bottom of each well. It's a drain hole, and they often get clogged. Clean it out with a straight piece of coat hanger wire.

Alternatively, it could be old wires. You can test for this by starting the engine in the dark, then using a mister to spray water on and around the spark plug wires. If you start seeing fireworks, then you know you've got leaky/cracked wires.

sportsfreaked
Posts: 370
Joined: Fri Mar 13, 2015 7:23 am
Location: Independence, MO
Motorcycle: 1981 Honda Goldwing Interstate GL1100I
1985 Honda Goldwing Limited Edition gl1200

Re: Help with LTD

Post by sportsfreaked »

Well it was a plug drain that was clogged and as mentioned filled with water & shorted the plug. Cleaned all of them and runs great. Thanks again for the info.


Thanks to all who answer and help. It is greatly appreciated!
Ed

Post Reply