Poor throttle response in 1st and 2nd gear sometime.


Information and questions on GL1500 Goldwings (1988-2000)
  • Sponsored Links
Post Reply
User avatar
bentleyss
Posts: 36
Joined: Sun Apr 08, 2012 8:27 am
Location: Englewood, Florida
Motorcycle: 1999 cbr1100xx Blackbird,
1995 GL1500 / Hannigan 2+2

Poor throttle response in 1st and 2nd gear sometime.

Post by bentleyss » Tue Sep 25, 2018 5:47 pm



Got a new for me bike, it's a 1988 wing with 52000 miles. The bike runs great except sometimes when I start out it bogs then bucks, like the throttle is not responsive at first. Checked slack and lubed cables. No binding or sticking throttle handle. The bike does have a sidecar. Ran a few tanks with Seafoam thru it on trip home to see it that would ease issues, but it will still have poor throttle response at low speed when you pull back on throttle. It will not respond then all of a sudden surge ahead pulling your arms like crazy. Could the timing be off? Any help appreciated.



User avatar
C-dub
Posts: 209
Joined: Thu Aug 24, 2017 8:29 pm
Location: DFW, Texas
Motorcycle: 2016 Goldwing Audio/Comfort/Nav ABS
Previous bikes:
2005 Hayabusa
1999 Suzuki Bandit 1200S
1979 Suzuki GS850G
1983 Suzuki GS1100E
1981 Honda XL250
1975 Suzuki GT185M
1970 Suzuki TC90 dirtbike

Re: Poor throttle response in 1st and 2nd gear sometime.

Post by C-dub » Tue Sep 25, 2018 8:27 pm

I don't know about the older Wings, but even my 2016 does this if I don't wait until it is warmed up enough. Are you waiting until it is up to temp?
I am not and have never been a LEO. My avatar is in honor of my friend, Dallas Police Sargent Michael Smith, who was murdered along with four other officers in Dallas on 7.7.2016.

User avatar
virgilmobile
Posts: 8720
Joined: Sun Sep 19, 2010 5:39 pm
Location: Denham Springs,La.
Motorcycle: 1988 GL1500 I
Previously owned
78 GL1000
81 GL1100
82 GL1100 I
83 GL1100 I
83 GL1100 standard
84 GL 1200 I

Re: Poor throttle response in 1st and 2nd gear sometime.

Post by virgilmobile » Wed Sep 26, 2018 11:43 am

It's also possible that the accelerator pump needs rebuild and new "O" rings on the coupler pipe from it.
Check the accelerator pump operation first.

User avatar
Mh434
Posts: 1367
Joined: Tue Mar 25, 2014 10:24 pm
Location: Victoria, British Columbia, Canada
Motorcycle: 1997 gl1500 SE
Previous:
1981 GL1100I
1989 Kawasaki Concours

Re: Poor throttle response in 1st and 2nd gear sometime.

Post by Mh434 » Wed Sep 26, 2018 3:06 pm

^^That was my thinking, as well. Sure sounds like a poor accelerator pump...

User avatar
virgilmobile
Posts: 8720
Joined: Sun Sep 19, 2010 5:39 pm
Location: Denham Springs,La.
Motorcycle: 1988 GL1500 I
Previously owned
78 GL1000
81 GL1100
82 GL1100 I
83 GL1100 I
83 GL1100 standard
84 GL 1200 I

Re: Poor throttle response in 1st and 2nd gear sometime.

Post by virgilmobile » Wed Sep 26, 2018 3:45 pm

That was the main problem with mine.
Do check the slides in the carbs too.

User avatar
PedroTQ
Posts: 181
Joined: Thu Jan 16, 2014 4:30 am
Location: Perth, Western Australia
Motorcycle: Motorcycles on the road;
1976 GL-1000 DJP outfit
1988 GL-1500 HRD outfit
1998 Valkyrie

Re: Poor throttle response in 1st and 2nd gear sometime.

Post by PedroTQ » Wed Sep 26, 2018 4:01 pm

If your vacuum pistons are sticking or the diaphragms are leaking/perforated that will cause this issue as well.

I changed mine as i found the little cracks that develop on the synthetic flanges where they bend/fold the most, I had to stretch the material a little to find them, and new ones are not cheap :shock: :o

There are two types as well 88-91 & 92-08 (possibly up to 2000 as well but i don't have the parts manuals for them years), the 88-91 use a smaller diameter needle in the middle so the hole is slightly smaller, plus the obvious other holes are in different places.

Best of luck, Peter.
Attachments


#1 - 1975 GL-1000 - showroom
#2 - 1976 GL-1000 -DJP sidecar fitted
#3 - 1978 GL-1000 - RIP
#4 - 1975 GL-1000 - RIP
#5 - 1978 GL-1000 - RIP
#6 - 1988 GL-1500 - HRD sidecar fitted
#7 - 1998 GL-1500C - Valkyrie
#8 - 1990 GL-1500 SE - Naked 90

User avatar
bentleyss
Posts: 36
Joined: Sun Apr 08, 2012 8:27 am
Location: Englewood, Florida
Motorcycle: 1999 cbr1100xx Blackbird,
1995 GL1500 / Hannigan 2+2

Re: Poor throttle response in 1st and 2nd gear sometime.

Post by bentleyss » Thu Sep 27, 2018 5:50 am

Thanks for the help. Will start checking the carbs and doing more reading on the accelerator pump.

User avatar
virgilmobile
Posts: 8720
Joined: Sun Sep 19, 2010 5:39 pm
Location: Denham Springs,La.
Motorcycle: 1988 GL1500 I
Previously owned
78 GL1000
81 GL1100
82 GL1100 I
83 GL1100 I
83 GL1100 standard
84 GL 1200 I

Re: Poor throttle response in 1st and 2nd gear sometime.

Post by virgilmobile » Thu Sep 27, 2018 8:01 am

As with most all wing service....
First remove the seat. :D
You should be able to inspect the acc.pump action and slide movements once the air filter is removed.
The acc. pump should squirt fuel equally from both jets as soon as you twist the throttle.Do this a few times...Wait 4-5 seconds between twisting the throttle.
Mine would squirt a little the first time and better the third time.
My diaphragm was hardned and the"O" rings leaking on the coupler pipe.
I had to hit the throttle 3-4 times before I could get it to squirt.
Rebuilding it without pulling the carbs "can" be done but it's difficult getting to one if the pump screws.

User avatar
bentleyss
Posts: 36
Joined: Sun Apr 08, 2012 8:27 am
Location: Englewood, Florida
Motorcycle: 1999 cbr1100xx Blackbird,
1995 GL1500 / Hannigan 2+2

Re: Poor throttle response in 1st and 2nd gear sometime.

Post by bentleyss » Tue Oct 02, 2018 3:45 pm

Did a little maintenance today. Changed out the air filter and fuel filter. The accelerator pump squirts equally both sides. Blip the throttle and it seems to go okay.. I used some carb cleaner and sprayed that around to get them cleaned up a little, checked the accelerator pump again but it visually does what it supposed to from videos I've watched. Took it for a ride and in first and second the throttle response is as my first description. NO response.....then all of a sudden it grabs and violently responds, not nice and smooth.

User avatar
bentleyss
Posts: 36
Joined: Sun Apr 08, 2012 8:27 am
Location: Englewood, Florida
Motorcycle: 1999 cbr1100xx Blackbird,
1995 GL1500 / Hannigan 2+2

Re: Poor throttle response in 1st and 2ndP gear sometime.

Post by bentleyss » Tue Oct 02, 2018 3:47 pm

It is 30 years old so probably get a rebuild kit and do that. Also heard that possibly advancing the timing by 4 deg. might help. Any thought on that or has someone done it with the trigger wheel advance kit?
Last edited by bentleyss on Tue Oct 02, 2018 3:51 pm, edited 1 time in total.

User avatar
virgilmobile
Posts: 8720
Joined: Sun Sep 19, 2010 5:39 pm
Location: Denham Springs,La.
Motorcycle: 1988 GL1500 I
Previously owned
78 GL1000
81 GL1100
82 GL1100 I
83 GL1100 I
83 GL1100 standard
84 GL 1200 I

Re: Poor throttle response in 1st and 2nd gear sometime.

Post by virgilmobile » Tue Oct 02, 2018 3:50 pm

I thought about that for mine...Dismissed it as a cure for other trouble.Mine was entirely about fuel not timing.

User avatar
virgilmobile
Posts: 8720
Joined: Sun Sep 19, 2010 5:39 pm
Location: Denham Springs,La.
Motorcycle: 1988 GL1500 I
Previously owned
78 GL1000
81 GL1100
82 GL1100 I
83 GL1100 I
83 GL1100 standard
84 GL 1200 I

Re: Poor throttle response in 1st and 2nd gear sometime.

Post by virgilmobile » Tue Oct 02, 2018 4:02 pm

Does the accelerator pump squirt as soon as you twist the throttle every time(waiting a few seconds between try)?
Let it idle for 15 seconds and twist it again..same instant squirt...Not just a dribble or drops...
My 88....also with this problem...
Cured by improving the accelerator pump operation (rebuild , new "o" rings and adjusting the link arm) and finally lifting the slides a few mm with a "O" ring.

User avatar
bentleyss
Posts: 36
Joined: Sun Apr 08, 2012 8:27 am
Location: Englewood, Florida
Motorcycle: 1999 cbr1100xx Blackbird,
1995 GL1500 / Hannigan 2+2

Re: Poor throttle response in 1st and 2nd gear sometime.

Post by bentleyss » Sun Oct 07, 2018 6:06 am

Just ordered the accelerator pump rebuild kit to give that a try. Will post results when I get it installed.

User avatar
virgilmobile
Posts: 8720
Joined: Sun Sep 19, 2010 5:39 pm
Location: Denham Springs,La.
Motorcycle: 1988 GL1500 I
Previously owned
78 GL1000
81 GL1100
82 GL1100 I
83 GL1100 I
83 GL1100 standard
84 GL 1200 I

Re: Poor throttle response in 1st and 2nd gear sometime.

Post by virgilmobile » Mon Oct 08, 2018 7:14 am

Don't forget to replace the 2 "O" rings on the accelerator pump coupler tube.



Post Reply