Both High beams and low beams are not working


Information and questions on GL1500 Goldwings (1988-2000)
Post Reply
AZBadger2332
Posts: 8
Joined: Thu May 06, 2021 11:40 am
Location: United States
Motorcycle: 1999 GL1500

Both High beams and low beams are not working

Post by AZBadger2332 »



Hello,

I have a 1999 GL1500. The high and the low beams are now working. We have cleaned out the starter button. Is it likely that both of the relays shot? Or is it more likely that the bulbs are just burnt out?


User avatar
Rambozo
Posts: 934
Joined: Sun Apr 01, 2018 8:36 pm
Location: Disneyland
Motorcycle: 1992 GL1500 Aspencade
Ducati Monster

Re: Both High beams and low beams are not working

Post by Rambozo »

If both went out at the same time, I would check for ground. Obviously check the fuses. The ground passes through connectors C24 and C55.
AZBadger2332
Posts: 8
Joined: Thu May 06, 2021 11:40 am
Location: United States
Motorcycle: 1999 GL1500

Re: Both High beams and low beams are not working

Post by AZBadger2332 »

Rambozo wrote: Thu May 06, 2021 11:50 am If both went out at the same time, I would check for ground. Obviously check the fuses. The ground passes through connectors C24 and C55.
Pardon my ignorance, but how would I go about checking that?
User avatar
Rambozo
Posts: 934
Joined: Sun Apr 01, 2018 8:36 pm
Location: Disneyland
Motorcycle: 1992 GL1500 Aspencade
Ducati Monster

Re: Both High beams and low beams are not working

Post by Rambozo »

Connect a multimeter or test light to the positive battery terminal, probe the green wire where it goes to the headlight or at connector C24. If you get nothing, go check at C55, still nothing, check the ground lug.
Do you have a wiring diagram for this bike? It will help, you can find one online if you need it.
AZBadger2332
Posts: 8
Joined: Thu May 06, 2021 11:40 am
Location: United States
Motorcycle: 1999 GL1500

Re: Both High beams and low beams are not working

Post by AZBadger2332 »

Rambozo wrote: Thu May 06, 2021 12:27 pm Connect a multimeter or test light to the positive battery terminal, probe the green wire where it goes to the headlight or at connector C24. If you get nothing, go check at C55, still nothing, check the ground lug.
Do you have a wiring diagram for this bike? It will help, you can find one online if you need it.
Does it matter that the running lights, turn signals, and literally everything else works?
User avatar
Rambozo
Posts: 934
Joined: Sun Apr 01, 2018 8:36 pm
Location: Disneyland
Motorcycle: 1992 GL1500 Aspencade
Ducati Monster

Re: Both High beams and low beams are not working

Post by Rambozo »

If the position lights are on, then you have a good ground all the way to the headlight wiring.
You said you cleaned out the start switch, but did you check it for power going in and out?
You can check for power in and out from fuse 5, relay 4 and relay 8. Also check the hi lo beam switch @ C94
Did both high and low die at the same time? With two bulbs and two relay circuits it's not likely (but still possible) to have four things all fail at the same time. However, if the high beams were out, then the low went out later, that is the more common scenario.
AZBadger2332
Posts: 8
Joined: Thu May 06, 2021 11:40 am
Location: United States
Motorcycle: 1999 GL1500

Re: Both High beams and low beams are not working

Post by AZBadger2332 »

Rambozo wrote: Thu May 06, 2021 12:53 pm If the position lights are on, then you have a good ground all the way to the headlight wiring.
You said you cleaned out the start switch, but did you check it for power going in and out?
You can check for power in and out from fuse 5, relay 4 and relay 8. Also check the hi lo beam switch @ C94
Did both high and low die at the same time? With two bulbs and two relay circuits it's not likely (but still possible) to have four things all fail at the same time. However, if the high beams were out, then the low went out later, that is the more common scenario.
Not sure about them dying at the same time. It has been in storage for a while.
AZBadger2332
Posts: 8
Joined: Thu May 06, 2021 11:40 am
Location: United States
Motorcycle: 1999 GL1500

Re: Both High beams and low beams are not working

Post by AZBadger2332 »

Rambozo wrote: Thu May 06, 2021 12:53 pm If the position lights are on, then you have a good ground all the way to the headlight wiring.
You said you cleaned out the start switch, but did you check it for power going in and out?
You can check for power in and out from fuse 5, relay 4 and relay 8. Also check the hi lo beam switch @ C94
Did both high and low die at the same time? With two bulbs and two relay circuits it's not likely (but still possible) to have four things all fail at the same time. However, if the high beams were out, then the low went out later, that is the more common scenario.
Also the motorcycle starts fine, and the reverse works fine. So I don't think the wiring to the starter is messed up.
User avatar
Rambozo
Posts: 934
Joined: Sun Apr 01, 2018 8:36 pm
Location: Disneyland
Motorcycle: 1992 GL1500 Aspencade
Ducati Monster

Re: Both High beams and low beams are not working

Post by Rambozo »

The start switch has two sections, one pair is for start and reverse, and another pair is to kill the headlights. They do not share anything electrically.
Storage is the thing that seems to hurt Goldwings the most. Any chance rodents might have been nibbling on your wires?
AZBadger2332
Posts: 8
Joined: Thu May 06, 2021 11:40 am
Location: United States
Motorcycle: 1999 GL1500

Re: Both High beams and low beams are not working

Post by AZBadger2332 »

Rambozo wrote: Thu May 06, 2021 1:47 pm The start switch has two sections, one pair is for start and reverse, and another pair is to kill the headlights. They do not share anything electrically.
Storage is the thing that seems to hurt Goldwings the most. Any chance rodents might have been nibbling on your wires?
That's possible. I'm in a tough spot because I riding it from Wisconsin to Phoenix on Sunday morning...
User avatar
Rambozo
Posts: 934
Joined: Sun Apr 01, 2018 8:36 pm
Location: Disneyland
Motorcycle: 1992 GL1500 Aspencade
Ducati Monster

Re: Both High beams and low beams are not working

Post by Rambozo »

AZBadger2332 wrote: Thu May 06, 2021 1:49 pm I'm in a tough spot because I riding it from Wisconsin to Phoenix on Sunday morning...
Mornings won't be much of an issue, evenings on the other hand...
AZBadger2332
Posts: 8
Joined: Thu May 06, 2021 11:40 am
Location: United States
Motorcycle: 1999 GL1500

Re: Both High beams and low beams are not working

Post by AZBadger2332 »

Rambozo wrote: Thu May 06, 2021 4:53 pm
AZBadger2332 wrote: Thu May 06, 2021 1:49 pm I'm in a tough spot because I riding it from Wisconsin to Phoenix on Sunday morning...
Mornings won't be much of an issue, evenings on the other hand...
Confirmed it is not a relay issue. Trying the bulbs now.
AZBadger2332
Posts: 8
Joined: Thu May 06, 2021 11:40 am
Location: United States
Motorcycle: 1999 GL1500

Re: Both High beams and low beams are not working

Post by AZBadger2332 »

Rambozo wrote: Thu May 06, 2021 4:53 pm
AZBadger2332 wrote: Thu May 06, 2021 1:49 pm I'm in a tough spot because I riding it from Wisconsin to Phoenix on Sunday morning...
Mornings won't be much of an issue, evenings on the other hand...
Lol it was just the number 5 fuse. What a waste of a day haha.
User avatar
Rambozo
Posts: 934
Joined: Sun Apr 01, 2018 8:36 pm
Location: Disneyland
Motorcycle: 1992 GL1500 Aspencade
Ducati Monster

Re: Both High beams and low beams are not working

Post by Rambozo »

Rambozo wrote: Thu May 06, 2021 11:50 am If both went out at the same time, I would check for ground. Obviously check the fuses. The ground passes through connectors C24 and C55.
You can check for power in and out from fuse 5, relay 4 and relay 8.
:roll: :roll: :roll: :roll:
:lol:

At least you have lights. Good luck on your trip.
User avatar
minimac
Posts: 894
Joined: Mon Aug 06, 2012 9:25 am
Location: Oswego, NY, Leesburg, Fl
Motorcycle: 1993 GL1500 Aspencade
2006 Yamaha Morphous
2011 Silverwing
Y̶a̶m̶a̶h̶a̶ ̶M̶a̶j̶e̶s̶t̶y̶
S̶u̶z̶u̶k̶i̶ ̶B̶u̶r̶g̶m̶a̶n̶ ̶E̶x̶e̶cutive

Re: Both High beams and low beams are not working

Post by minimac »

You learned one of life's lessons. Check the easy stuff first!
User avatar
BikerBuck
Posts: 71
Joined: Fri Jun 01, 2012 9:49 pm
Location: Des Moines, Iowa
Motorcycle: 1998 GL1500 SE
1983 GL1100A Aspencade (sold)
1978 GS 750

Re: Both High beams and low beams are not working

Post by BikerBuck »

I love the easy fixes, no matter how long they take!


Post Reply