2003 1800 ECT fault


Information and questions on GL1800 Goldwings (2001-2017)
  • Sponsored Links
User avatar
Sooner Jack
Posts: 3
Joined: Wed Sep 05, 2018 6:21 pm
Location: United States
Motorcycle: 01-GL1800 "Ol Yeller"

Re: 2003 1800 ECT fault

Post by Sooner Jack » Wed Sep 05, 2018 7:07 pm



On my way back from Knoxville last Saturday I started to experience the same symptoms you have described on my '01 GW.

On my back from Wing Ding in Billings, MT a couple of years ago after a 6000 mile west coast trip the FI light came on just as I pulled into my driveway. I checked the code....and as other '01-'05 owners have experienced, thought I had a bad O2 sensor. Did the sensor swap and still got the FI light. I had read/researched another forum and found others working through the same issue. Most all ended up replacing the ECM. I replaced both 02 sensors and installed a new right handlebar switch assembly. Hadn't had a FI light come on since...until last Saturday. So... two years and about 5000 miles later here I am dealing with the same issue again.

The overall permanent solution others found was replacing the ECM which is what I plan to do.

Just found this forum today! Glad to have found another source of GW related topics.


"Retired" With my knees in the breeze as often as I can....

Techdude2000
Posts: 132
Joined: Mon Jun 13, 2011 10:11 pm
Location: Lexington, KY
Motorcycle: 2004 GL1800

Re: 2003 1800 ECT fault

Post by Techdude2000 » Wed Sep 05, 2018 7:33 pm

This ECM swap is usually associated with a knock sensor code, not an O2 sensor code. There was a service bulletin years ago for the O2 sensors and their wiring harness. What code is yours throwing now?

User avatar
Sooner Jack
Posts: 3
Joined: Wed Sep 05, 2018 6:21 pm
Location: United States
Motorcycle: 01-GL1800 "Ol Yeller"

Re: 2003 1800 ECT fault

Post by Sooner Jack » Thu Sep 06, 2018 8:12 am

Techdude... I currently have a code 26.
"Retired" With my knees in the breeze as often as I can....

Techdude2000
Posts: 132
Joined: Mon Jun 13, 2011 10:11 pm
Location: Lexington, KY
Motorcycle: 2004 GL1800

Re: 2003 1800 ECT fault

Post by Techdude2000 » Thu Sep 06, 2018 8:21 am

Sooner Jack wrote:
Thu Sep 06, 2018 8:12 am
Techdude... I currently have a code 26.
Yep, that’s a knock sensor code and with it running badly, it’s most likely the ECM. Bad knock sensors and even bad knock sensor wires won’t make it run bad.

User avatar
Sooner Jack
Posts: 3
Joined: Wed Sep 05, 2018 6:21 pm
Location: United States
Motorcycle: 01-GL1800 "Ol Yeller"

Re: 2003 1800 ECT fault

Post by Sooner Jack » Thu Sep 06, 2018 8:39 am

Techdude - I think in all the research I've done I managed to get confussed a bit. Somehow I guess I thought the knock sensor and the 02 sensor was the same thing. Please confirm the correct part number the '01 ECM. I want to get that ordered right away.

Also... nice to see you and Greg on this forum too. Didnt post much but read a lot on the other forum.... you guys are so knowledgable. Greg helped me with a water pump issue about three years ago. I sure thank you for your help on this issue.
"Retired" With my knees in the breeze as often as I can....

Techdude2000
Posts: 132
Joined: Mon Jun 13, 2011 10:11 pm
Location: Lexington, KY
Motorcycle: 2004 GL1800

Re: 2003 1800 ECT fault

Post by Techdude2000 » Thu Sep 06, 2018 1:07 pm

Sooner Jack wrote:
Thu Sep 06, 2018 8:39 am
Techdude - I think in all the research I've done I managed to get confussed a bit. Somehow I guess I thought the knock sensor and the 02 sensor was the same thing. Please confirm the correct part number the '01 ECM. I want to get that ordered right away.

Also... nice to see you and Greg on this forum too. Didnt post much but read a lot on the other forum.... you guys are so knowledgable. Greg helped me with a water pump issue about three years ago. I sure thank you for your help on this issue.
Thanks and you’re welcome. Here is the original part number for the 2001 ECM #38770-MCA-671. It will likely be subbed to the current number, which who knows what that might be today. :shock:

User avatar
AZgl1800
Posts: 1192
Joined: Thu Oct 30, 2008 2:46 pm
Location: Lake Oologah Indian Territory USA
Motorcycle: '02 GL1800

Re: 2003 1800 ECT fault

Post by AZgl1800 » Thu Sep 06, 2018 5:01 pm

Techdude2000 wrote:
Thu Sep 06, 2018 1:07 pm

Thanks and you’re welcome. Here is the original part number for the 2001 ECM #38770-MCA-671. It will likely be subbed to the current number, which who knows what that might be today. :shock:
any of the ECMs from 2001 to 2005 will work.

I put a 2004 ECM in my 2002 and it runs like new.
~John

User avatar
patoy
Posts: 11
Joined: Sun Jul 23, 2017 2:39 pm
Location: Manchester,TN
Motorcycle: 2003 GL1800

Re: 2003 1800 ECT fault

Post by patoy » Fri Sep 14, 2018 6:42 pm

Dang it!! Here I am again. Got just under a thousand miles since repair and while out riding today it happened again. Got about 50 miles down the road and it started skipping/missing and stalled when I pulled up to a light. Restarted okay, no F1 light at first but a couple miles further and the light came on. Limped home skipping and missing the whole way. Counted flashes after I pulled in at the house and got multiple 26 codes. Don't see the knock sensor causing missing and stalling so looks like I need to bite the bullet and replace the ECM. Found them online thru Honda sources and they seem to be running a little over $600. Anyone got a source in the states for ECMs? Or any other ideas that may cause my symptoms?

Techdude2000
Posts: 132
Joined: Mon Jun 13, 2011 10:11 pm
Location: Lexington, KY
Motorcycle: 2004 GL1800

Re: 2003 1800 ECT fault

Post by Techdude2000 » Fri Sep 14, 2018 8:52 pm

patoy wrote:
Fri Sep 14, 2018 6:42 pm
Dang it!! Here I am again. Got just under a thousand miles since repair and while out riding today it happened again. Got about 50 miles down the road and it started skipping/missing and stalled when I pulled up to a light. Restarted okay, no F1 light at first but a couple miles further and the light came on. Limped home skipping and missing the whole way. Counted flashes after I pulled in at the house and got multiple 26 codes. Don't see the knock sensor causing missing and stalling so looks like I need to bite the bullet and replace the ECM. Found them online thru Honda sources and they seem to be running a little over $600. Anyone got a source in the states for ECMs? Or any other ideas that may cause my symptoms?
Since AZgl1800 said his 2002 runs fine with a 2004 ECM, go with the 2004 ECM. The 04 ECM runs $407.



Post Reply