Left side not firing


Information and questions on GL1100 Goldwings (1980-1983)
  • Sponsored Links
Post Reply
TGD
Posts: 1
Joined: Sun Aug 12, 2018 2:49 pm
Location: Sault Ste. Marie, Ontario
Motorcycle: 1982 GL1100 Interstate

Left side not firing

Post by TGD » Sun Aug 12, 2018 3:24 pm



Hello, I'm new to the forum and I've been working on a 1982 GL1100 interstate. I'm having an issue with the left cylinders. I can pull the plug wires off both and nothing changes. Seems like it's only running on the right side. I have pulled the carbs and cleaned the bowls, the idle jets, the main jets, checked the floats levels, slides moved easily with no restrictions. I have also checked compression and spark and have plenty of both. It idles fine, revs up nicely while parked, drives along okay up to 80km/h but if I accerlerate quickly it starts sputtering and backfiring quite violently. The air screws are all turned out 3 turns. I also noticed that the spark plug wires are reversed on the right side of the bike. I tried switching them back but then it won't fire at all. Totally confused and in need of some guidance. Please help!



User avatar
Maz
Posts: 512
Joined: Tue May 19, 2015 4:43 am
Location: Kent, UK
Motorcycle: 1975 GL1000K1
1976 CB500T
1979 CB750L
1990 Yamaha FJ1200
1993 Suzuki GS500E

Re: Left side not firing

Post by Maz » Mon Aug 13, 2018 2:39 am

TGD wrote:
Sun Aug 12, 2018 3:24 pm
Hello, I'm new to the forum and I've been working on a 1982 GL1100 interstate. I'm having an issue with the left cylinders. I can pull the plug wires off both and nothing changes. Seems like it's only running on the right side. I have pulled the carbs and cleaned the bowls, the idle jets, the main jets, checked the floats levels, slides moved easily with no restrictions. I have also checked compression and spark and have plenty of both. It idles fine, revs up nicely while parked, drives along okay up to 80km/h but if I accerlerate quickly it starts sputtering and backfiring quite violently. The air screws are all turned out 3 turns. I also noticed that the spark plug wires are reversed on the right side of the bike. I tried switching them back but then it won't fire at all. Totally confused and in need of some guidance. Please help!
I'm confused, too! You say it's only firing on the right side, but it idles fine, revs nicely and drives ok up to 80km/h? A 4 cylinder 'wing firing on 2 cylinders would do none of these. If it's firing on 2 it would sound like a box of spanners at idle at least and have very little pulling power.

Maz
Ironically, Common Sense is the LEAST common of all senses!

User avatar
seelyark1
Posts: 585
Joined: Sun May 27, 2012 1:57 pm
Location: Dunnellon, Florida
Motorcycle: 2000 GL1500 SE
1998 GL1500 SE Totaled
1984 VT500C
1967 CB550-4

Re: Left side not firing

Post by seelyark1 » Mon Aug 13, 2018 10:39 am

Makes me wonder if he has tried changing plugs. If it idles fine and won't take a sudden load, seems something in ignition is wrong. That is if he really can get it to 80kph. Don't know a lot about the 1100s.
Ride safe, and smart. Asphalt is like #1 grit sandpaper. Dave

Post Reply