GL1000 engine shutting down at lower speeds (while running warm)


Information and questions on GL1000 Goldwings (1975-1979)
  • Sponsored Links
Post Reply
hansolo8
Posts: 3
Joined: Tue Dec 18, 2018 7:28 pm
Location: Mesa Arizona
Motorcycle: 1976 GL1000

GL1000 engine shutting down at lower speeds (while running warm)

Post by hansolo8 » Tue Dec 18, 2018 7:37 pm



Hello, I have a 1976 GL1000.
Because I mostly just wanted to ride than tinkering, I just brought the bike to a shop, got a quote for a complete carb overhaul, starter replacement, and fluids flush and went through with it.
I always wait about 5-10 min before riding so that the bike is at a good operating temperature or at least get through the blue line.
It rides fantastic now with only one problem mentioned in the title.
The problem comes and goes, sometimes I could be at a really crowded outdoor mall and frequently stop at intersections and it will still idle really nicely.
Other times, I finished my commute from my work to home and I'm braking to turn at the gate then the RPM drops down to 400 and engine dies (And sometimes, it'll kick back up to 1000 RPM and not die)
What's frustrating is I cannot duplicate this problem and the shop is not able to isolate where the issue is.
If anyone has a good insight on what the issue might be, I'd really appreciate it.
Thank you
Attachments





DaveO430
Posts: 1078
Joined: Fri Jan 02, 2015 7:28 pm
Location: Amity. Ar
Motorcycle: 2010 GL1800
2004 Suzuki DR200

Re: GL1000 engine shutting down at lower speeds (while running warm)

Post by DaveO430 » Tue Dec 18, 2018 7:53 pm

It may be the air cutoff valve is sometimes not opening after deceleration.

User avatar
SnoBrdr
Posts: 674
Joined: Fri Mar 07, 2014 9:01 am
Location: Providence, Rhode Island
Motorcycle: 1978 GL 1000

129K Original Owner

Re: GL1000 engine shutting down at lower speeds (while running warm)

Post by SnoBrdr » Tue Dec 18, 2018 9:20 pm

Does this have points or an aftermarket ignition setup?

hansolo8
Posts: 3
Joined: Tue Dec 18, 2018 7:28 pm
Location: Mesa Arizona
Motorcycle: 1976 GL1000

Re: GL1000 engine shutting down at lower speeds (while running warm)

Post by hansolo8 » Tue Dec 18, 2018 9:27 pm

SnoBrdr wrote:
Tue Dec 18, 2018 9:20 pm
Does this have points or an aftermarket ignition setup?
It has points. The mechanic at the shop said he did static timing on it as best as he could
Is digital ignition something to consider for an issue like this?

User avatar
SnoBrdr
Posts: 674
Joined: Fri Mar 07, 2014 9:01 am
Location: Providence, Rhode Island
Motorcycle: 1978 GL 1000

129K Original Owner

Re: GL1000 engine shutting down at lower speeds (while running warm)

Post by SnoBrdr » Tue Dec 18, 2018 9:34 pm

hansolo8 wrote:
Tue Dec 18, 2018 9:27 pm
SnoBrdr wrote:
Tue Dec 18, 2018 9:20 pm
Does this have points or an aftermarket ignition setup?
It has points. The mechanic at the shop said he did static timing on it as best as he could
Is digital ignition something to consider for an issue like this?
Not really.

Why I asked was my 1st electronic ignition went bad, after 36 years.
It would do as you described, but since you don't have that, it can't be the issue.

hansolo8
Posts: 3
Joined: Tue Dec 18, 2018 7:28 pm
Location: Mesa Arizona
Motorcycle: 1976 GL1000

Re: GL1000 engine shutting down at lower speeds (while running warm)

Post by hansolo8 » Tue Dec 18, 2018 9:38 pm

DaveO430 wrote:
Tue Dec 18, 2018 7:53 pm
It may be the air cutoff valve is sometimes not opening after deceleration.
Prior to taking it into the shop, stalling upon deceleration was so frequent and was easy to duplicate. Everytime I accelerate up to 50mph and brake really hard with the clutch pulled in while running warm, engine would stall.

So the cut-off valve was one of the first things that the shop went through during the overhaul. So I don't think it's the culprit.

User avatar
Aussie81Interstate
Posts: 1055
Joined: Thu Nov 27, 2014 2:34 am
Location: Penrith Australia
Motorcycle: 2001 GL1500F6C Valkyrie
1982 CX500 Turbo (Historic registration - finally)
1981 GL1100 Interstate (sold)
1988 GL1500 (sold)

Re: GL1000 engine shutting down at lower speeds (while running warm)

Post by Aussie81Interstate » Tue Dec 18, 2018 9:43 pm

Do you think it could be stuck throttle cables when you go around a corner ??

cfairweather
Posts: 19
Joined: Mon Jul 10, 2017 2:00 pm
Location: Cheyenne
Motorcycle: 1975 GL1000, 1977 GL1000, 2013 BMW R1200RT, 1972 K1 CB750, 1972 CB750 K2, 1982 CB900C

Re: GL1000 engine shutting down at lower speeds (while running warm)

Post by cfairweather » Sat Dec 22, 2018 7:32 am

Even if the the points and timing are not part of this issue, I recommend going with Dyna 3 ohm coils and electronic ignition. I would make sure the all four idle discharge ports are open by removing the idle jet screws and shooting a little carb cleaner in the holes followed by high pressure air. These tubes are sometimes overlooked by mechanics during the rebuild process. Make sure the idle screws are set correctly. Make sure the valves are set correctly because having them too tight can contribute to this issue.

User avatar
terryt
Posts: 243
Joined: Mon Jul 23, 2012 4:52 pm
Location: United Kingdom
Motorcycle: 1979 gl1000 trike
1989 gl1500 trike

Re: GL1000 engine shutting down at lower speeds (while running warm)

Post by terryt » Thu Dec 27, 2018 5:28 am

First I would re check the point gap then the static timing. also check to see if air is being sucked in around the carb manifolds at the cylinder head and carb body

User avatar
Fred Camper
Posts: 1334
Joined: Sun Aug 16, 2009 9:15 pm
Location: Metro Detroit, MI
Motorcycle: 1977 GL1000, 1976 LTD GL1000

Re: GL1000 engine shutting down at lower speeds (while running warm)

Post by Fred Camper » Tue Jan 01, 2019 1:15 pm

Sure seems to me the carburetor sliders are getting stuck. The sliders in each carb need to slide like silk, no effort to move. Any small amount of stick can cause them to hang up (they are open at 50 mph, closed at idle). Many shops may not understand how smooth they need to slide. Absolutely no lub on them to silky side is essential.

Bugeyz
Posts: 1
Joined: Fri Sep 28, 2018 1:49 am
Location: San Francisco, California
Motorcycle: 1978 GL1000

Re: GL1000 engine shutting down at lower speeds (while running warm)

Post by Bugeyz » Tue Jan 15, 2019 2:41 pm

I hope your issue was resolved but if not perhaps you may want to look at your electrical system with a focus on the connection on your battery, making sure you have good contact. Good luck and let us know if you got it fixed.



Post Reply