Charging system


Information and questions on GL1500 Goldwings (1988-2000)
  • Sponsored Links
Post Reply
krazyman63
Posts: 5
Joined: Tue Apr 16, 2019 9:21 pm
Location: United States
Motorcycle: 1997 1500 SE

Charging system

Post by krazyman63 » Tue Apr 16, 2019 9:53 pm



My buddy has a 94 goldwing with a rebuilt alternator and new battery but its not charging, are there any relays that could have gone bad or blown out when his alternator went ? we are going alittle bit crazy trying to figure out what the problem is. any thoughts or ideas ?

Thanks.



User avatar
newday777
Posts: 1083
Joined: Tue Jan 11, 2011 5:21 pm
Location: Milford NH summer and fall Oceanside, CA winters(N San Diego) with lots of miles riden between
Motorcycle: 2008 Cabernet Red. Level 4

1983 GL1100A Wineberry 36,000 miles

1975 CB750 K5 Planet Blue 7,800 miles

1976 CB750 K6 Anterris Red 25,000 miles

Past rides
1999A Restored and sold at 19,000 miles

1999SE Totaled by cager at 105,000 miles

Re: Charging system

Post by newday777 » Wed Apr 17, 2019 4:41 am

How have you tested the voltage readings and what are your resulting volt readings?

You say it has a rebuilt alternator, who rebuilt it?

What battery is in the bike?(people put all kinds of batteries in these wings, some good, some cheap not good)
Brand?
AGM or a wet cell?
Date it was new?

krazyman63
Posts: 5
Joined: Tue Apr 16, 2019 9:21 pm
Location: United States
Motorcycle: 1997 1500 SE

Re: Charging system

Post by krazyman63 » Thu Apr 18, 2019 5:55 pm

He was told the alt is good and the battery is brand new with 13 volts he starts the bike and runs and he checked the battery and it has no different reading on the meter just the battery power of 13 and it drops very slowly cause its running off the battery, stumped right now got any ideas?

User avatar
newday777
Posts: 1083
Joined: Tue Jan 11, 2011 5:21 pm
Location: Milford NH summer and fall Oceanside, CA winters(N San Diego) with lots of miles riden between
Motorcycle: 2008 Cabernet Red. Level 4

1983 GL1100A Wineberry 36,000 miles

1975 CB750 K5 Planet Blue 7,800 miles

1976 CB750 K6 Anterris Red 25,000 miles

Past rides
1999A Restored and sold at 19,000 miles

1999SE Totaled by cager at 105,000 miles

Re: Charging system

Post by newday777 » Thu Apr 18, 2019 6:05 pm

krazyman63 wrote:
Thu Apr 18, 2019 5:55 pm
He was told the alt is good and the battery is brand new with 13 volts he starts the bike and runs and he checked the battery and it has no different reading on the meter just the battery power of 13 and it drops very slowly cause its running off the battery, stumped right now got any ideas?
It sounds like the alternator has a short, the alternators after 1996 were from China and had a bad solder joint on the armature that once heated would loose connectivity and be not charging.
His being a 1994 may just be dirty inside and sticking brushes. Not knowing who did the rebuild and actual test findings, You need to do voltage tests with a fully charged battery, test with key off, key on, at idle cold, at 2,500 rpm cold, once full temp, test again at idlr and at 2,500 rpms. Report back each of the findings, test at battery lugs.

krazyman63
Posts: 5
Joined: Tue Apr 16, 2019 9:21 pm
Location: United States
Motorcycle: 1997 1500 SE

Re: Charging system

Post by krazyman63 » Thu Apr 18, 2019 7:23 pm

newday777 wrote:
Thu Apr 18, 2019 6:05 pm
krazyman63 wrote:
Thu Apr 18, 2019 5:55 pm
He was told the alt is good and the battery is brand new with 13 volts he starts the bike and runs and he checked the battery and it has no different reading on the meter just the battery power of 13 and it drops very slowly cause its running off the battery, stumped right now got any ideas?
It sounds like the alternator has a short, the alternators after 1996 were from China and had a bad solder joint on the armature that once heated would loose connectivity and be not charging.
His being a 1994 may just be dirty inside and sticking brushes. Not knowing who did the rebuild and actual test findings, You need to do voltage tests with a fully charged battery, test with key off, key on, at idle cold, at 2,500 rpm cold, once full temp, test again at idlr and at 2,500 rpms. Report back each of the findings, test at battery lugs.

He is taking mine out and trying it he had nothing on his for charging . thanks for the info .



Post Reply