problem with radio volume


Information and questions on GL1800 Goldwings (2001-2017)
Post Reply
twinbooty
Posts: 6
Joined: Sun Mar 31, 2019 7:18 pm
Location: Eagan, MN
Motorcycle: 2002 Honda Goldwing GL1800

problem with radio volume

Post by twinbooty » Thu Jul 11, 2019 8:05 pm



I just recently purchased a 2002 Goldwing 1800 and the radio worked just fine. Then one day, the volume on the radio went very low and I lost it completely. After driving for awhile, the volume came back on then it went soft again. I tried looking for a broken wire or loose ground but could not find anything. The connectors are secure. I am at a loss. Does anyone have any ideas.



User avatar
MikeB
Posts: 2608
Joined: Fri Dec 04, 2009 12:54 pm
Location: Tacoma, WA
Motorcycle: 1998 - GL1500 Aspencade.
2003 - GL1800A
2017 - GL1800 Audio Comfort

Re: problem with radio volume

Post by MikeB » Thu Jul 11, 2019 11:57 pm

Does it have a CB Radio? If it does, turn it off and see if that helps.
If it helps then the CB squelch is probably set too low. Increase the squelch setting until your audio returns.

Is the intercom on? Turn it off. Does that help?
If it helps then the intercom muting is probably set too high. Decrease the mute level to the lowest setting.

See your owners manual for more help with the audio system.
Don't have an owners manual? Go here: https://www.helminc.com/helm/product2.a ... u=31MCA610
It is money well spent.
MikeB
Tacoma, WA, USA

User avatar
M61A1MECH
Posts: 75
Joined: Sat Jul 12, 2014 9:38 pm
Location: Edgewater, Florida
Motorcycle: 2013 Goldwing

Re: problem with radio volume

Post by M61A1MECH » Fri Jul 12, 2019 4:33 am

twinbooty wrote:
Thu Jul 11, 2019 8:05 pm
I just recently purchased a 2002 Goldwing 1800 and the radio worked just fine. Then one day, the volume on the radio went very low and I lost it completely. After driving for awhile, the volume came back on then it went soft again. I tried looking for a broken wire or loose ground but could not find anything. The connectors are secure. I am at a loss. Does anyone have any ideas.
Check the MUTE button, maybe you pressed it by accident, if you did , make sure you turn the volume down before pressing it to release it, it is amazingly loud when on full volume and the mute is turned off.
Steve K
Edgewater, FL

And the Lord said. "Thou shalt have dominion over all of the animals, except of course the cat."

twinbooty
Posts: 6
Joined: Sun Mar 31, 2019 7:18 pm
Location: Eagan, MN
Motorcycle: 2002 Honda Goldwing GL1800

Re: problem with radio volume

Post by twinbooty » Sat Jul 13, 2019 8:14 pm

I didn't push the mute button accidently because mute did not come up on the radio display. I was driving down the road when the volume got softer so I don't think that the mute button is the problem.

twinbooty
Posts: 6
Joined: Sun Mar 31, 2019 7:18 pm
Location: Eagan, MN
Motorcycle: 2002 Honda Goldwing GL1800

Re: problem with radio volume

Post by twinbooty » Sat Jul 13, 2019 8:19 pm

My Goldwing does not have a CB radio, but I will check the intercom mute. I'm not sure if this is the problem because the volume problem seems to be an intermittent problem. The volume seems fine one minute and then a few miles down the road it gets softer. Thanks for the advice.

twinbooty
Posts: 6
Joined: Sun Mar 31, 2019 7:18 pm
Location: Eagan, MN
Motorcycle: 2002 Honda Goldwing GL1800

Re: problem with radio volume

Post by twinbooty » Sat Jul 13, 2019 8:29 pm

Since I do not have headsets, I do not know if the problem exists when using the headsets.

User avatar
huggiebear
Posts: 80
Joined: Sat Oct 26, 2013 9:39 am
Location: Caledon, Ontario, Canada
Motorcycle: 2010 GL1800 airbag
2005 GL1800 with side Car and Trailer

Re: problem with radio volume

Post by huggiebear » Sun Jul 14, 2019 7:54 am

Wonder if the AVC has a anything to do with this problem. Turn off the AVC in the volume menu.
Just a thought!

User avatar
Ghostman
Posts: 318
Joined: Fri Aug 14, 2009 10:52 am
Location: Midwest
Motorcycle: gl1800

Re: problem with radio volume

Post by Ghostman » Sun Jul 14, 2019 9:16 am

if you keep having problems give this gentleman an email or call hes good at what he does!
https://wingconnect.com/

User avatar
am3098
Posts: 72
Joined: Mon Jun 17, 2013 5:10 am
Location: Bazetta Twp. OH
Motorcycle: 1994 GL1500 SE

Re: problem with radio volume

Post by am3098 » Mon Jul 15, 2019 12:53 pm

Ditto on wingconnect. I've had some e-mail conversations with him and he seems to know what he's talking about. Apparently the 01-05 had some issues which he figured out and offers an upgrade to correct them. Info is on his website.
A.J. Musial
USAF Retired
Bazetta Twp., OH
94 1500SE
02 Bushtec

"A Veteran - is someone who, at one point in their life, wrote a blank check made payable to the U.S.A., in the amount of up to and including their life"

User avatar
joeincalif
Posts: 739
Joined: Sat Nov 22, 2014 10:39 am
Location: Fresno, Ca
Motorcycle: 1997 Gold Wing SE

Re: problem with radio volume

Post by joeincalif » Tue Jul 16, 2019 10:34 am

Check the mute setting. Or you might want to check for a loose connection somewhere
Image
IF YOUR BORN ONCE YOU WILL DIE TWICE
IF YOUR BORN TWICE YOU WILL DIE ONCE

twinbooty
Posts: 6
Joined: Sun Mar 31, 2019 7:18 pm
Location: Eagan, MN
Motorcycle: 2002 Honda Goldwing GL1800

Re: problem with radio volume

Post by twinbooty » Sat Jul 27, 2019 8:59 pm

Thanks everyone, I think I will try wingconnect.



Post Reply