new (to me) 2000 gl1500. but had coolant leak?


Information and questions on GL1500 Goldwings (1988-2000)
  • Sponsored Links
Post Reply
goldwingwv
Posts: 1
Joined: Wed Jul 10, 2019 6:29 pm
Location: hurricane, wv
Motorcycle: 2000 gl1500 se

new (to me) 2000 gl1500. but had coolant leak?

Post by goldwingwv » Thu Jul 11, 2019 8:25 pm



Just got my first goldwing. 2000 gl1500. 90,000 miles. Test ride and nothing was wrong. After 3 days riding (approx. 2-300 miles) I started getting a maple syrup smell. With only a quarter size drops under it I topped it off and kept riding. One of my Harley buddies laughed and said that it wasn't only Harley's that leaked. But coming from a Harley that got about a tank of gas per quart of oil, I was excited to ride a bike that was known for their longevity. At first it was just a few drops, then I was leaving a trail of coolant. Got home and started my first disassembly. Whoah, all of that, just to try to find out where the leak was coming from!? Then it was behind the radiators. Couldn't see anything. More research, and took out the fans. Started it up, let it warm up, then I saw the green stream. Looked like a split upper rad hose where it meets the engine. Right behind that pescky white thing in the way. Went I side and ordered a replacement. Then went to try to remove it and noticed it just blew the hose off the engine side. Nothing was wrong that I could see. So I reconnected it and will test it tomorrow with new coolant to flush the system and check for leaks. Since I'm all in to it this far and no idea when timing belts were changed, figured I'd do that and an oil and sparkplug change while I'm at it.
Question 1, has anyone else had a problem of the coolant hose blowing off with no damage to the hose? Could the clamp loosen up over time?
Question 2, anything else that I should do since I'm this far in?
Sorry for the long post, but felt I needed to give some context to the problems. Loved the couple days on it so far, and looking forward to a lot more! Any help would be greatly appreciated! Thanks, John.
Attachments

If you look close you can see the green stream of coolant.
If you look close you can see the green stream of coolant.




User avatar
Stew
Posts: 370
Joined: Mon Oct 23, 2017 10:40 am
Location: Smokey Point, WA - USA
Motorcycle: 2000 GL1500 SE
2005 Honda CRF230F

Previous bikes:
2003 Honda Ruckus
1993 Honda Elite 50 SR
1986 Honda CR125R
1979 Yamaha GT80

Re: new (to me) 2000 gl1500. but had coolant leak?

Post by Stew » Sat Jul 13, 2019 11:52 am

I got my 2000 SE a couple years ago and had to track down a little coolant leak, turned out to be coming from this little plastic coolant manifold behind the right side radiator. The hose clamps just weren't doing their job after nearly 20 years, replaced the three clamps with standard hose clamps and everything's fine. What fun that was in that confined space.




Then when I replaced the timing belts I was pulling and tugging on the coolant hoses that run in front of the covers and they did slip and rotate around on the fittings, I might have been able to pull them all the way off if I pulled hard enough. Those were screw clamps (vs the other small crimped on clamps) so I just tightened them up a bit and all was good.

So yeah either the hoses are shrinking a little with age, or the clamps are loosening a little, or maybe a little of both.

Cheers!
Winging it every chance I get 8-)

19,119 miles when I got it from dad Oct 15, 2017 --- 26,975 miles and counting as of Aug 15, 2019!

User avatar
CrystalPistol
Posts: 827
Joined: Wed Mar 10, 2010 9:07 pm
Location: Shenandoah Valley of Virginia
Motorcycle: 1997 GL1500SE/'98 Lehman Trike

Re: new (to me) 2000 gl1500. but had coolant leak?

Post by CrystalPistol » Sat Jul 13, 2019 12:26 pm

Yep, when we got our trike, noticed drip after a ride, checking revealed loosened clamp. Tightened all … or checked them.
Image

User avatar
GlimWas
Posts: 158
Joined: Sun Apr 21, 2013 3:31 am
Location: Netherlands
Motorcycle: 1994 GL1500 SE Canada Edition, Carbon Candy Blue
2014 NC750X DCT
Contact:

Re: new (to me) 2000 gl1500. but had coolant leak?

Post by GlimWas » Sat Jul 13, 2019 1:06 pm

I had the same thing when i just bought my '94. The hose clamp at the thermostat housing was loose. All it took (after a long time searching) was retightening the clamp............................


Most motorcycle problems are caused by the nut that connects the handlebars to the saddle

GL1100 '80
GL1200 '87
GL1500 '94

Post Reply