Gos screen problem


Information and questions on GL1800 Goldwings (2001-2017)
Post Reply
User avatar
Ashraf talaat
Posts: 9
Joined: Sat Mar 30, 2019 4:28 am
Location: Egypt
Motorcycle: golding 2006

Gos screen problem

Post by Ashraf talaat » Sun Nov 24, 2019 12:20 pm



I have a problem in my 2006 in the GPS screen . it stopped lighting but work well .Is there any advice?


Ashraf

User avatar
newday777
Posts: 1302
Joined: Tue Jan 11, 2011 5:21 pm
Location: Milford NH summer and fall Oceanside, CA winters(N San Diego) with lots of miles riden between
Motorcycle: 2008 Cabernet Red. Level 4

1983 GL1100A Wineberry 36,000 miles

1975 CB750 K5 Planet Blue 7,800 miles

1976 CB750 K6 Anterris Red 25,000 miles

Past rides
1999A Restored and sold at 19,000 miles

1999SE Totaled by cager at 105,000 miles

Re: Gos screen problem

Post by newday777 » Mon Nov 25, 2019 7:55 am

Ashraf talaat wrote:
Sun Nov 24, 2019 12:20 pm
I have a problem in my 2006 in the GPS screen . it stopped lighting but work well .Is there any advice?
Hmmmm. "It stopped lighting but work well".
That description is not clear to understand.
Is it the GPS screen does not show the roads and the voice commands come through like the GPS is working? If you turn the GPS off, does the radio screen work properly?

User avatar
Ashraf talaat
Posts: 9
Joined: Sat Mar 30, 2019 4:28 am
Location: Egypt
Motorcycle: golding 2006

Re: Gos screen problem

Post by Ashraf talaat » Tue Nov 26, 2019 3:15 am

Ya, the problem is not with the roads or maps , the problem is the screen itself does not show anything just blank pic and i canot see anything like the watch or trip ......etc
Ashraf

User avatar
Ashraf talaat
Posts: 9
Joined: Sat Mar 30, 2019 4:28 am
Location: Egypt
Motorcycle: golding 2006

Re: Gos screen problem

Post by Ashraf talaat » Tue Nov 26, 2019 3:21 am

And when i changed it with another one it makes the same blank , so i expect it is the board og it so i send the board to specified guy to detect it he said evey thing is work well.
Somebody said that the problem may be in the rear control of the gps which placed in the rear trunk. Don't know where is error from till now
Ashraf

User avatar
newday777
Posts: 1302
Joined: Tue Jan 11, 2011 5:21 pm
Location: Milford NH summer and fall Oceanside, CA winters(N San Diego) with lots of miles riden between
Motorcycle: 2008 Cabernet Red. Level 4

1983 GL1100A Wineberry 36,000 miles

1975 CB750 K5 Planet Blue 7,800 miles

1976 CB750 K6 Anterris Red 25,000 miles

Past rides
1999A Restored and sold at 19,000 miles

1999SE Totaled by cager at 105,000 miles

Re: Gos screen problem

Post by newday777 » Tue Nov 26, 2019 7:01 am

Most likely the wires in the trunk have a break near the right side hinge being pinched from the hinge. There can be multiple wires broken in this location. I had 7 on my 2008 broken.
You can do like Honda repair technicians do here in the states and replace the harness with a new trunk harness or repair the broken wires.
To repair the broken harness....
Remove the tape from the harness going to the lid on the right side to find the broken wires. You will need to solder in new wire pieces of different lengths and heat shrink over the solder joints. Use different length add in repair wires to stagger each joint so the solder joints are not in the same location giving a bulbous area in the harness. Then a piece of heat shrink to cover each repair joint. Then retape the harness and route so it doesn't get pinched in the hinge again.

How to properly solder wires with minimal enlargement of the wire repair.


   Never miss a video: Subscribe to the GoldwingDocs YouTube channel today!

User avatar
Sadanorakman
Posts: 221
Joined: Tue Sep 19, 2017 1:42 pm
Location: Leicester, ENGLAND
Motorcycle: 1991 GL1500 SE

Re: Gos screen problem

Post by Sadanorakman » Tue Nov 26, 2019 2:38 pm

newday777 wrote:
Tue Nov 26, 2019 7:01 am
How to properly solder wires with minimal enlargement of the wire repair.
The jointing method described in the video is very sound, also potentially the silicone grease but the soldering technique demonstrated in the video needs quite some improvement. Some tips:

The splaying and interleaving of the wire strands gives mechanical strength to the joint, but twisting them with bare fingers transfers the oils from your skin onto the surface of the wire, which contaminates the joint and interferes with the solder application.

Way too much time is taken to solder the joint in this video in about three attempts. The whole joint should have been soldered in about two to three seconds in one pass, and then away with the heat:

1. Quickly Wipe the solder iron tip on the clean and damp sponge/rag/tissue to clean the tip.
2. Wet the soldering iron tip with flux-cored solder
3. Hold the soldering iron tip to the joint: it should only take a second or two for sufficient heat to spread into the joint from the wet iron tip, and you should then be able to rapidly feed the joint with solder. As you feed it, the solder should be immediately be drawn among the strands by capillary action.
4. Remove solder and iron immediately as the joint is sufficiently made. The joint shouldn't be loaded with solder so it is a blob; you should still be able to see the definition of the strands.

The trick is to do all of this smoothly and effectively in just one pass. If you need to re-apply the iron to the joint then you didn't get it right first time, and the likelihood is your joint will only become worse with each further attempt to improve it!

The longer you hold the iron to the joint, more heat is drawn down the length of the wires, causing the insulation to shrink back, and solder to migrate way beyond the joint which makes the wire rigid. The intended solder area rapidly becomes too cool to make a good joint as too much heat is drawn away from it, and the iron tip can then stick to the joint. The flux rapidly exceeds it's functional life of a few seconds, and the result is a crabby-old dry joint.

Bright and shiny = Good joint, Good Job.
Dull and Crusty = As dry as a Nun's.

Practice makes perfect.
Every day's a school day....What have you learned today?

User avatar
newday777
Posts: 1302
Joined: Tue Jan 11, 2011 5:21 pm
Location: Milford NH summer and fall Oceanside, CA winters(N San Diego) with lots of miles riden between
Motorcycle: 2008 Cabernet Red. Level 4

1983 GL1100A Wineberry 36,000 miles

1975 CB750 K5 Planet Blue 7,800 miles

1976 CB750 K6 Anterris Red 25,000 miles

Past rides
1999A Restored and sold at 19,000 miles

1999SE Totaled by cager at 105,000 miles

Re: Gos screen problem

Post by newday777 » Tue Nov 26, 2019 2:51 pm

Very true.
I didn't do the video.

User avatar
Sadanorakman
Posts: 221
Joined: Tue Sep 19, 2017 1:42 pm
Location: Leicester, ENGLAND
Motorcycle: 1991 GL1500 SE

Re: Gos screen problem

Post by Sadanorakman » Tue Nov 26, 2019 3:20 pm

newday777 wrote:
Tue Nov 26, 2019 2:51 pm
Very true.
I didn't do the video.
I completely realised that newday777. I was trying to add some value to the conversation from my professional experience. I'd hate for people to watch a video that says 'like a pro', and think that the technique shown is spot-on, when in reality it was pretty poor.
Every day's a school day....What have you learned today?

User avatar
WingAdmin
Site Admin
Posts: 20644
Joined: Fri Oct 03, 2008 4:16 pm
Location: Strongsville, OH
Motorcycle: 2000 GL1500 SE
1982 GL1100A Aspencade (sold)
1989 PC800 (sold)
1998 XV250 Virago (sold)
2012 Suzuki Burgman 400 (wife's!)
2007 Aspen Sentry Trailer

Re: Gos screen problem

Post by WingAdmin » Tue Nov 26, 2019 5:09 pm

Sadanorakman wrote:
Tue Nov 26, 2019 3:20 pm
newday777 wrote:
Tue Nov 26, 2019 2:51 pm
Very true.
I didn't do the video.
I completely realised that newday777. I was trying to add some value to the conversation from my professional experience. I'd hate for people to watch a video that says 'like a pro', and think that the technique shown is spot-on, when in reality it was pretty poor.
I agree, that was pretty poor technique.



Post Reply